Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever hemskickadeefter massakerhotet

Eleverna på Tullängsskolan skulle möta sin baneman idag klockan 9.00. Det budskapet spreds på ett chatforum i natt.

Annons

Tre polisbilar kom till platsen cirka kvart i nio.

- Skolan skickar just nu hem alla elever eftersom ett hot är riktat mot skolan, berättar NA:s reporter Charlotta Hedberg Tideman. Men det är ingen storm ut, eleverna går lugnt ut ur portarna nu.

Polisen utreder just nu hotet och pratar med företrädare för Tullängsskolan.

- Vi har satt igång en apparat och analyserar just nu om det här hotet är möjligt att genomföra eller inte. Efter måste vi besluta om eventuella operativa insatser, säger pressansvarige Torbjörn Carlson.

På chattforumet beskriver den som hotar att denne ska ta sig till Tullängskolan och att eleverna ska möta sin baneman prick klockan 09.00.

Vidare förklarar han hur han ska ta sitt liv genom att ha med sig en AK4:a och granater till skolan. Eleverna beskrivs som syndare som skall straffas.

Efter att polisen vidtagit akuta åtgärder börjar ett spårnings- och analyseringsarbete där man ska försöka får fram den som utfört hotet. Även Kriminalunderättelsetjänsten är inkopplad men däremot har Säpo inte mycket inblandning i fallet enligt Carlson.

Och Lars Johanzon på Säpo i Örebro visste heller inte om hotet när NA ringde.

Kommunens pressmeddelande

"Ett hot mot Tullängsskolan på Internet har lett till att polisen och skolledningen har beslutat att stänga skolan för dagen.

- Jag blir både arg och ledsen, säger Lotta Olsson, moderat ordförande för gymnasienämnden i Örebro.

Hotet innebar att skolan skulle utsättas för en massaker kl 9 i morse. Polisen och skolledningen beslutade gemensamt att låta eleverna gå hem för dagen.

- Hot och våld blir tyvärr allt vanligare på våra skolor. Av erfarenhet från tidigare hot av den här typen vet vi att de sällan leder till handling, men vi har ändå valt att stänga skolan för i dag, säger Lotta Olsson.

- Känslan jag får är att jag blir både arg och ledsen. Hot av det här slaget kan ju bygga upp en känsla av rädsla som vi inte vill ha i våra öppna skolor, säger Lotta Olsson."