Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever i kläm in gymnasiets budgetbryderi

Besparingar och indragningar fortsätter i det svenska demokratiska (folkstyrda) samhället, också i vårat län. Ofta helt att utan nämnd- och fullmäktigeledamöter verkar tänka längre än näsan räcker. Just nu, i coronans tidevarv, är det verkligen som att bromsa i uppförsbacken när man drar in på verksamhet. Det är oförståndigt, när man egentligen vill och behöver komma fortare över backkrönet. Den här gången gäller det indragning av busskort till gymnasieelever som bor närmare sin skola än 6 km.

Gymnasiekortet har länge varit ett sätt för kommunerna att bättra på hela kollektivtrafiken och samtidigt ett sätt att vänja unga människor att åka kollektivt. Något som ligger helt i tiden.

Det rimliga vore istället att lägga ytterligare lite pengar på att utöka kortens giltighetstid några timmar på vardagar och att gälla för helger också.

Det verkar som flera, kanske alla, av länets kommuner sällar sej till tokspararna.

När Örebro, som den första kommunen i länet, beslutar att inte stå för den kostnaden dras cirka 18 miljoner kronor bort från regionens intäkter.

Det verkar som flera, kanske alla, av länets kommuner sällar sej till tokspararna. Om man gör en grov skattning skulle det i runda slängar betyda att Länstrafiken får ett sparkrav på 55-60 miljoner kronor. Det kommer att läggas ovanpå det, under coronapandemin, halverade resandet som för närvarande ligger på 2 miljoner i veckan i minskade intäkter.

Varje indragen krona och biljett som i dag köps av ”det allmänna” från Länstrafiken kan betraktas som ett svek mot de som verkligen behöver åka kollektivt i länet. Som ett brev på posten kommer då (förmodligen) ytterligare neddragningar av redan hårt åderlåtna bussturlistor.

Neddragningarna kommer förutom att drabba resenärer i hela länet även att drabba anställda med uppsägningar, arbetslöshet och minskade skatteintäkter för både kommuner och regionen som följd. Förvisso tillfälligt mer i plånboken hos våra kommun- och regionmedlemmar som kan använda mer pengar till att fortsätta köpa importerad elektronik, bilar och semesterresor med mera. Men det gagnar inte samhället i stort.

Liknelsen med att kissa i byxorna när man fryser ligger nära till hands.

... ta det ekonomiska ansvaret för att stödet till ungdomarna, kollektivtrafiken och våra gemensamma åtaganden.

Kanske kommer regionfullmäktige att välja att inte ta hela 60-miljonersbesparingen på Länstrafiken utan också på annan samhällsviktig verksamhet.

Vi uppmanar därför ledamöter i de nämnder som har ansvar för gymnasieskolan att verkligen ta det ekonomiska ansvaret för att stödet till ungdomarna, kollektivtrafiken och våra gemensamma åtaganden.

Vi riktar särskilt uppmaningen till budgetberedningar och kommunfullmäktige runt om i länet att se till att gymnasieansvariga nämnder har medel nog till både god undervisning och heltäckande busskort!

Ingvar Eriksson

Vänsterpartist, Degerfors

Matz Ericson

Socialdemokrat, Karlskoga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel