Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever med teater på schemat

Pengar från Kulturrådet går till ett samarbete mellan Centralskolan och Teater Martin Mutter. Elever får lära sig att spela teater på skoltid.

På scenen agerar Didrik Gustafsson och Lovisa Widén. De spelar upp ett drama utifrån två bilder de har valt ut. Dramaövningarna ingår i den skapande profilen med teaterinriktning som de läser på Centralskolan.

Ledare är teaterpedagogerna Emma Andersson och Frida Carlsson-Mård som arbetar för Teater Martin Mutter i Örebro.

– Det här är riktigt roligt. Kul att Martin Mutter vill komma hit och lära oss teater, säger Kattis Hofmann.

Skapande skola

Samarbetet startade genom att Centralskolan ansökte och fick 30 000 kronor för skapande skola från Kulturrådet.

– Året innan fick vi 16 000 kronor, säger bildläraren Annemo Johansson, som ansvarar för de skapande profilerna.

För att väva in det verkliga kulturlivet så startade de i höstas ett samarbete med Teater Martin Mutter från Örebro.

– Eleverna får under profiltiden göra studiebesök på Martin Mutter och de får göra dramaövningar, säger Annemo Johansson som just nu håller på att skriva en ansökan till Kulturrådet om bidrag till Skapande skola nästa läsår.

– Då hoppas vi att vi kan fortsätta med teater men även utvidga med rockmusik. Vi försöker lyssna på vad eleverna vill, säger Annemo Johansson.

Möta publiken

Inne på scenen i Allaktivitetshuset spelar Kattis Hofmann och Ellen Larsson upp ett drama utifrån sina två utvalda bilder.

Emma Andersson och Frida Carlsson-Mård, från Martin Mutter, frågar efter att dramat är över om de som såg övningen förstod vilka bilder de hade valt ut.

Frida Carlsson-Mård berättar att eleverna under kursen får lära sig olika karaktärer, dramaövningar samt att stå på en scen och möta en publik.

I slutet på kursen kommer eleverna att få spela upp ett drama för publik.