Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever ställer ut i blandteknik

Medan konstnärerna njöt av påsklov och sovmorgon placerades deras alster ut igår i utställningshallen. I dag lördag öppnar elevutställningen på Blå Soffan.

Ingela Bornström plockar fram ännu en säng som ska visas upp. En säng i miniatyr gjord av en elev i sexan på Kyrkbackskolan. Sexornas uppgift har varit att skapa någon känd persons eller figurs sovplats. Vissa är lätta att identifiera. Brandgula flätor på sängstolparna skvallrar om att i en av dem sover Pippi Långstrump. I en annan hör Bamse hemma och en elev med stort cykelintresse har skapas sin cykelidols säng. Ytterligare en elev har offrat en motorcykel i miniatyr för att få till identiteten i sin sängskapelse.

Fem veckor

Även sjuorna, åttorna och niorna ingår i utställningen. De eleverna har skapat triptyker (konstverk indelat i tre delar), parafraser (bearbetningar av bilder) och kopior av kända konstverk.

Ingela Bornström berättar att eleverna ägnat fem vec-kors bildlektioner åt skapandet och att många från början tyckte det var svårt att motivera varför de gjorde som de gjorde med sina respektive uppgifter.

– Men efter en stund började de reflektera och berätta när väl processen var i gång, säger Ingela, och visar det välkända ”Skriet” ur en golfspelares perspektiv.

Extratid

Hon berättar att somliga kom igång snabbt, medan andra även fått ta till lite extratid i bildsalen för att hinna klart. Totalt är det omkring 150 bidrag som visas upp på Blå Soffan.

Det är Ingela Bornström som bestämt vad de olika klasserna ska göra till elevutställningen.

– Det handlar om uppgifter som ingår i respektive årskurs mål för bildlektionerna, berättar hon.

Allt som oftast brukar skapelserna ställas ut i skolans kafeteria, men där får de inte rum den här gången. Därför hamnade de på Blå Soffan.

– Det har varit elevutställningar här förr också, men det är några år sedan, säger konstklubbens Eva Wikman medan hon beundrar tavlorna.

– Eleverna är jätteduktiga, det råder inga tvivel om vilka kända verk de haft som förebild, konstaterar hon.