Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever tvingas byta skola mitt i terminen

Elever på riksgymnasiet tvingas bryta upp från Risbergska och byta till Tullängen mitt i terminen. Den informationen fick elever och personal på onsdagen. Orsaken uppges vara en arbetsmiljöanmälan.

Annons

Risbergska gymnasiet ska tömmas på gymnasielever och bytas mot komvuxelever. Riksgymnasiets elever ska därför flyttas till Rudbecksgymnasiet. Det har dock varit svårt att hinna klart lokalerna på den skolan, och därför skulle RGD/RGHs elever vara kvar på Risbergska till jullovet. På onsdagen kom alltså nya besked.

– I det här läget river de upp hela verksamhet, som ska flytta till Tullängsgymnasiet nu. Dessutom ska de vara där till juni nästa år, säger Madeleine Andersson gymnasielärare på riksgymnasiet.

Eleverna fick också information på onsdagen.

– Eleverna är jätteledsna, arga och frustrerade, säger Madeleine Andersson,

Det finns inget datum för flytten ännu, men den sker troligen någon gång i april. Orsaken uppges vara arbetsmiljöproblem på skolan, som orsaks av byggarbeten.

– De hörande blir kvar terminen ut. Deras arbetsmiljö är inte lika viktig. Man gör skillnad, säger Madeleine Andersson och fortsätter:

– Vi har i dag runt 80 elever på riksgymnasiet och 32 av dem tar studenten om två månader. De ska alltså rivas upp mitt under nationella prov, gymnasiearbeten som ska redovisas och opponeras. Det är de sista kurserna för dem på skolan och sedan har de krampen och andra aktiviteter.

Hon är mycket besviken på hur den här flytten har gått till.

– Vi känner att hela processen med flytten är en katastrof. Jag kan inte se perspektivet att riksgymnasiet och vår pedagogiska verksamhet är prioriterad. För om man hade gjort det hade man kört i gång med byggarbetena den 10 juni klockan 14.00, när studenten är avklarad, säger Madeleine Andersson.

Per-Åke Sörman (C), ordförande i gymnasienämnden, understryker att det inte är ett politiskt beslut. Han fick reda på det i fredags, och övriga i nämnden i onsdags morse.

– Förslaget är utifrån 66a-anmälan om att arbetsmiljön på Risbergska är dålig. När byggarna borrar följer ljudet med och stör de som är hörselskadade. Det är det som man framför allt har löst med det här, säger han.

Charlotta Karlsson-Andersson, förvaltningschef, säger att det viktigaste skälet handlar om att kunna garantera en bra arbetsmiljö.

– Och det kan vi inte just nu om bygget ska fortgå i full fart och vi ska hinna färdigt. Det är ett problem för oss. Vi är lika bedrövade över det här som jag tänker att våra lärare och elever är. Men vi har en 66a-anmälan av facket och vi är skyldiga att agera på den. I dagsläget ser vi inga andra lösningar, säger hon.