Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevernas valfrågor i fokus

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Arbetslöshet, utbildning och invandring var sådant som gymnasiets elever ville prata om när de fick träffa politiker på skolan på torsdagen.

Robert Andersson går i tvåan och ingår i demokratigruppen på Lindeskolan som arrangerade demokratitorget utanför matsalen. Alla åtta riksdagspartier var på plats.

– Inför EU-valet hade vi samma upplägg. Då frågade vi elever innan vilka ämnen de tycker är viktigast. Frågor som inte rör EU sparade vi tills nu, förklarar Robert.

Dessa frågor ställdes i ”Speakers corner” där varje parti fick fem minuter på sig att svara.

Clara Hjelm Wester svarade för Vänsterpartiets räkning. Hon är själv inte mer än 19 år och känner igen sig i de ungas funderingar.

– De hade bra frågor som är relevanta för unga, tyckte hon.

Vid ett bord satt Robar Eliassi och hennes kompisar och lyssnade.

– Det kändes skönt att höra socialdemokraten säga att de vill stödja utrikesfödda som kommer hit. Det var inte roligt för mig att höra Sverigedemokraternas tal. Jag är själv född i Irak.

Många elever gick mellan politikernas bord utrustade med block och penna. Hos Jonas Kleber (C) stod en grupp från naturvetenskapliga programmet.

– Jag tycker vi fick ganska raka svar. Vi har frågat vad de vill göra med skolan, och betygssystemet och obligatoriskt gymnasium, säger Simon Sandin.

– Det här är kanon. De är pålästa och ställer motfrågor, kommenterar Kleber.

Sanna Jansson, 19 år, är engagerad i Folkpartiet.

– Det är roligt att komma tillbaka hit och prata om sådant som intresserar mig.