Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevsamarbete hyllades på Slottet

OP-skolans elever i europeiskt projekt om värdegrunder.

Annons

OP-skolan i Örebro har ingått i ett europeiskt samarbete mot mobbing. På onsdagseftermiddagen öppnade landshövdingen dörrarna till residenset på Slottet för att ta emot eleverna och lärarna från projektet.

Olaus Petriskolan i Örebro är en av åtta skolor från åtta europeiska länder som deltar i projektet ACCEPTO. Projektet handlar om att bygga självförtroende och förhindra bland annat mobbing, nätmobbing, sexuella trakasserier och grooming.

Namnet står för ”Accepting yourself and accepting the others” och är ett EU-finansierat projekt.

– Jag sökte till projektet för att det handlar om värdegrunder vilket ligger i linje med hur vi jobbar på skolan, säger Karin Tillqvist, lärare på OP-skolan.

De andra skolorna ligger i Spanien, Portugal, Italien, Grekland, Lettland, Rumänien och Kroatien. Tillsammans har de fått 1,3 miljoner kronor till projektet som har pågått i två år.

– Det roligaste har varit att lära känna elever från andra länder och lära sig om deras kulturer, berättar Ebba Löwenberg som går i åttan på OP-skolan.

Alla åtta länder har besökts under projektet och nu hålls avslutningskonferensen i Örebro. På onsdagen gav landshövding Maria Larsson en guidad tur i residenset på Slottet och bjöd sedan på fika.

– Det är väldigt bra att det finns ett EU-projekt som rör de här frågorna. Alla goda idéer för att förhindra mobbing är viktiga och det är inte säkert att vi har de bästa idéerna i Sverige, säger Maria Larsson.