Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elgh: "Bästa alternativet stanna hos Sauber"

För NA ger Eje Elgh sin syn på hur han vill se Marcus Ericssons framtid i F1.

- Jag tror det bästa alternativet vore om han kan fortsätta hos Sauber ett år till, säger Elgh.

Eje Elgh befinner sig på Silverstone i sin roll som expertkommentator på Viasat.

Men samtidigt för han samtal om framtiden för sin adept Marcus Ericsson.

- Det har redan börjat. Vi har redan börjat diskutera framtid, avslöjar han.

Hur vill du att Marcus framtid ska se ut?

- Jag skulle vilja att Marcus fick åtminstone började slå sin teamkompis mer regelbundet. Så att vi kan rädda ytterligare en säsong i formel 1. Jag tror att han klarar det.

Är det bra för kontinuiteten att köra för samma stall två år i rad?

- Kontinuitet är väldigt viktigt, men kontinutet på botten är ju inte så jädra bra. Jag tror det bästa alternativet vore om han kan fortsätta hos Sauber ett år till och att Sauber lyckas få lite bättre resurser och får till en bil som är starkare och mer passande för Marcus till nästa år. Och det finns ingen anledning att vara negativ till det för närvarande.

Vad tycker du om Marcus säsong så här långt?

- Det är nästan skamligt att vara uppriktig egentligen...men jag tycker att han gjort ett jäkla bra jobb så här långt. Tyvärr har vi inte fått resultaten som backar upp det.

Han påpekar i samma andetag:

- Vad jag tycker och vad Marcus ingenjör tycker är egentligen skit samma. Har du inte resultaten så spelar det ingen roll. Sen kan du har hur mycket ursäkter som helst. Det räknas inte.

Elgh anser att Ericsson Marcus utvecklats enormt sedan han kam till Sauber.

- Han har kanske haft lite tuffare än sin teamkompis (Felipe Nasr)  i kval beroende på att bilen inte har passat det han behöver för att kunna utnyttja den till hundra procent på ett varv. Däremot i race har han varit klart bättre än Nasr även om det inte riktigt synts i resultatlistorna.

7-1 till Nasr i inbördes möte i år är ju förkrossande statistik?

- Ja, men mer än halva säsongen återstår och baserat på vad jag sett så här långt så är jag övertygad om att Marcus kommer att få ordning på de där siffrorna. Det baserar jag även på vad jag hör från teamet och från ingenjörerna.

- Potentialen finns där men han måste löpa hela linan ut.

Hur viktigt är det att vara etta i teamet?

- Den som är bäst i teamet ger sig själv bättre förutsättningar för framtiden. Det betyder inte att den som inte är bäst blir sågad vid fotknölarna och måste åka hem. Det är bara att titta på Kimi Räikkönen som är den mest populäre formel 1-föraren och där är det ännu mer förkrossande siffror. Vad ska man kalla honom för? Ett totalt misslyckande eller? Det svänger i den här branschen. Ofta räcker det med ett eller två race där man imponerar och sen är man på spelplanen igen.

Men Nasr har varit bättre än Ericsson så här långt?

- Självklart är det så, för att vara i ropet krävs det att du imponerar. Och Nasr har imponerat stort på alla i år. Det är därför det redan nu börjat spekuleras om hans framtid i andra team. Det är ett resultat av att han varit bättre än Marcus.

Sauber inledde säsongen piggt men har sedan tappat mark. Vad beror det på?

- Teamet har kanske inte de ekonomiska resurserna för att hålla sig på den nivå man var inledningsvis.

Har stallet ekonomiska problem?

- Jag är inte orolig för att de inte ska överleva, men de har för närvarande inte den frekvensen på nya grejer som behövs. I formel 1 handlar det om att bygga en bil som är bra, men sen måste du hela tiden förbättra dig. Har du inte budget för det blir du ifrånåkt. Det är bara att titta på Force India som började väldigt svagt men som har uppgraderat sin bil undan för undan och som är riktigt starka nu.

Kan faktumet att stallet förlorade rättstvisten med sin förre förare Giedo van der Garde spela in?

- Det är naturligtvis en bidragande orsak. Jag kan egentligen inte avgöra det, men det kan aldrig vara bra att punga ut med pengar som man inte räknat med.

Marcus har räddat upp situationen i sista stund flera gånger tidigare i karriären. Tror du att vi får vara med om ett liknande scenario i år?

- Han har räddat upp situationerna, men det är allt annat än idealiskt att ha det på det viset. Förr eller senare skjuter man sig själv i foten. Det gäller att prestera hela tiden. Tycker ändå att han visat en bra arbetsmoral och jobbat effektivt med teamet och det tror jag kommer att betala sig.

- Det duger inte att vara bra i slutet av säsongen. Ska du komma nån vart måste du alltid vara bra. Man är aldrig bättre än sitt sista race, säger Eje Elgh.

Söndagens lopp på Silverstone börjar 14.00.

Läs ett större reportage om Saubers Monisha Kaltenborn, den första kvinnliga stallchefen i formel 1, i dagens pappers-NA eller köp den som e-tidning!