Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eliasson skyldigtill serievåldtäkterna

24-årige Niklas Eliasson, åtalad för flera grova våldtäkter, våldtäktsförsök och andra brott mot kvinnor i Örebro, ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Det har Örebro tingsrätt bestämt i ett beslut som offentliggjordes för några minuter sedan.

Tingsrätten anser att det finns övertygande bevisning mot 24-åringen. Domstolen går inte in på vad de enskilda fallen ska ha för brottsrubricering. Den delen avgörs först i den dom som kommer efter rättspsykiatriska undersökningen.

Vid rättegångens avslutning förra veckan yrkade vice chefsåklagare Pia Åsberg på rättspsykiatrisk undersökning , RPU. En sådan undersökning förordade också försvarsadvokaten Margareta Arvidsson. Tingsrätten är av samma uppfattning. 24-åringen har själv inte haft någon invändning mot att undersökas.

Det innebär att beslutet om RPU nu skickas till Rättsmedicinalverket.

-Inom fyra veckor ska undersökningen vara klar. Det finns möjlighet till viss förlängning av den tiden, säger lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt.

När utlåtandet från undersökningen är klart hålls en förhandling i tingsrätten där det avgörs vad Niklas Eliasson ska dömas till, rättspsykiatrisk vård eller fängelse.

Åklagaren Pia Åsberg har yrkat på fängelse 14 år om fängelse väljs som påföljd.

Niklas Eliasson är åtalad för tre grova våldtäkter, nio våldtäktsförsök, två sexuella ofredanden, misshandel och rån. Brott riktade mot totalt 15 kvinnor i Örebro, från 2005 fram till oktober förra året då han greps. Åtalet omfattar också ett ringa vapenbrott som gäller innehav av tårgasspray som använts i ett av fallen. Han har erkänt samtliga brott men har i några fall haft annan uppfattning än åklagaren om själva rubriceringen.

Åklagaren Pia Åsberg har beskrivit att 24-åringen oftast slagit till sena nätter och tidig morgon. Han har letat efter kvinnor som kommit gående ensamma och gemensamt för samtliga är att de har späd kroppsbyggnad.

Rättegången har nästan helt hållits inom stängda dörrar, den har endast varit öppen korta stunder och i samband med åtalspunkterna om misshandel samt ringa vapenbrott.

Då 24-åringen greps i oktober förra året var det efter långvarigt polisarbete där det bland annat ingick dna-topsning av hundratals yngre män i Örebro. Fredagen 8 oktober hade Niklas Eliasson ringt återbud till den topsning han kallats till.

Han fick en ny tid. Men under helgen fick fallet en vändning. Under söndagen inträffade nämligen tre nya kvinnoöverfall. Samtidigt fick polisen nya tips och bland tipsen var Niklas Eliasson namngiven.

Kriminalinspektör Peter Springare berättade vid en presskonferens i anslutning till åtalet att namnuppgiften ställdes mot signalement samt bevismaterial och att polisen natten mellan 10 och 11 oktober hade spaning mot 24-åringen. Sent på eftermiddagen 11 oktober anhölls Niklas Eliasson i sin frånvaro och greps några timmar senare.

Det blev inledningen på en mycket omfattande polisutredning på 7 000 sidor och så småningom en flera dagar lång rättegång där offren deltagit och berättat om det de utsatts för.

Det finns två fall där tingsrätten inte anser bevisningen övertygande. Det är ett våldtäktsförsök på Trängkårsvägen 2005 och ett våldtäktsförsök mellan Stålgatan och Tunnelgatan 2006. I en åtalspunkt om grov våldtäkt och rån i november 2009 ser rätten uppenbara bevis för grova våldtäkten men inte rånet. Beträffande en åtalspunkt om sexuellt ofredande och misshandel nära Universitetssjukhuset anser domstolen att bevisen för sexualbrottet är tydliga men inte för misshandeln.

Skadeståndskraven mot den åtalade uppgår till 1,2 miljoner.