Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin om året som herrtränare: "Jag var naiv och trodde vi kommit längre 2016"

"Ska inte du vara hemma och kolla melodifestivalen". En av många märkliga kommentarer hon fått, hon som ledde Yxhult till division 3. Bara för att hon är en hon.

Elin Magnusson tog med sig ett stort fotbollskunnande från en massa års spel i allsvenskan och landslaget, och steg in i den manliga fotbollsvärlden.

Det uppskattades inte av alla.

– En del beter sig inte som man borde. Jag var kanske lite naiv när jag klev in i det här, men jag trodde faktiskt att vi kommit längre i vårt samhälle 2016 än jag tvingats inse att vi gjort. Det har varit en hel del konstiga kommentarer, säger Magnusson.

Hon var i många år en ikon i Kif Örebro, en av spelarna som verkligen byggde klubben, som var med och tog SM-silver och utmanade storklubben PSG i champions league.

Efter det, med en sliten kropp, la Elin Magnusson motvilligt av, fick och tog erbjudandet att träna Yxhults IK:s herrlag i division 4. Hon ledde klubben från Hällabrottet raka vägen till division 3 under sitt debutår som tränare.

– Det har varit ett jätteroligt, men intensivt år. En stor omställning för mig, att sluta spela, att börja jobba heltid som lärare (fotbollsgymnasiet på Virginska skolan) och att träna ett lag på egen hand på kvällarna, säger Elin.

– Det andra lagets tränare verkade inte fatta att det var jag som var tränaren. De snackade med vår materialare, tittade knappt på mig förrän en av dem vände sig och sa: "Ska inte du vara hemma och kolla på melodifestivalen".

Det gick bra, internt har uppslutningen varit stor.

– Absolut, jag har fått väldigt bra stöd av alla jag jobbat med, i klubben och runt omkring. Inga problem där.

Det här med att vara kvinna och fotbollstränare för ett herrlag?

– Det var inget jag egentligen reflekterade särskilt mycket över när jag tog jobbet. För mig är det ingen stor grej, jag är den jag är och gör det jag gör. Att det skrevs en del om mig förstod jag, eftersom det är något ovanligt. Men om jag kan lära någon något om fotboll eller inte har inget att göra med mitt kön.

Det var med den inställningen Elin Magnusson gick in i tränarrollen. Men fick åtminstone revidera den med tiden.

– Jag har förstått i efterhand att det kanske var viktigare än jag trodde, att jag som är tjej tog det här jobbet. Jag har fått väldigt många reaktioner, och alla har inte varit positiva.

Kan du ge exempel?

– Redan på försäsongen var vi i Eskilstuna och spelade en träningsmatch. Det andra lagets tränare verkade inte fatta att det var jag som var tränaren. De snackade med vår materialare, tittade knappt på mig förrän en av dem vände sig och sa: "Ska inte du vara hemma och kolla på melodifestivalen", berättar Elin.

– Annars har det varit kommentarer från motståndare och publik om typ att "de här ska vi ju bara slå, de har en tjej som tränare", eller spelare i vårt lag som fått frågor om vad en tjej ska kunna lära dem om fotboll. Som att det är en fråga om kön, och inte fotbollskunnande och ledarskap.

– Jag ska föda vårt första barn i februari. Då kan jag inte leda ett lag samtidigt, i alla fall inte ensam. Men det är inget som kommer att hindra mig från att fortsätta med fotbollen.

Elin Magnusson berättar det här utan att låta ett dugg upprörd. Mer förvånad, och med skrattet nära.

– Det är klart att det är tråkigt, och för egen del är jag förvånad. Jag vet också att vår ordförande Ove Lindqvist fått ta emot en hel del skit för att han tog in mig. Så jag vill gärna tacka honom för att han ställt upp på mig.

Det har alla i Yxhult gjort, och tillbaka fick de en serieseger och avancemang till trean.

Skönt att tysta tvivlarna?

– Nja, nej, ärligt talat så ser jag det inte så. Jag bryr mig egentligen inte om skitsnacket. Jag hade själv blivit ruggigt besviken om vi inte gått upp. Vi hade ett bra lag och gjorde ett bra jobb.

Hon följer inte med Yxhult upp i division 3. Men det har helt andra orsaker än det lilla negativa som solkat en lyckad första säsong som tränare.

– Jag ska föda vårt första barn i februari. Då kan jag inte leda ett lag samtidigt, i alla fall inte ensam. Men det är inget som kommer att hindra mig från att fortsätta med fotbollen. Jag hoppas vara ifrån så kort tid som möjligt, men inser att om jag ska träna någonstans till våren så måste det bli i ett team av tränare.

Kanske Kif Örebros Martin Skogman behöver en assisterande?

– Haha, ja, det vore en intressant uppgift. Jag har pratat lite med Kif, men det är inget sånt på gång, säger Elin.

Som uppmärksammats på landslagsnivå. Hon har varit med Sveriges F18-landslag till Bosnien som assisterande förbundskapten till Per Lagerström, och är tillfrågad om fler uppdrag.

– Jag ska till Bosön på läger som extratränare med 01:orna, och så kommer jag att följa med F18 till Finland om det funkar med mitt jobb som lärare.

Elin Magnussons tränarkarriär har bara börjat. Och den lovar mycket.