Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Östlund ledde Sverige till rekordstor seger i Finnkampen – så gick det för samtliga örebroare

Seger på 100 meter, seger på 200 meter och seger på korta stafetten.
Örebrosprintern Elin Östlund var svenskt ankare bakom damernas historiskt stora seger i Finnkampen: Marginalen på 55 poäng var den största någonsin.
Spjutkastaren Jiannis Smalios bidrog med viktiga poäng när han spöade två finländare i deras nationalgren – och såg till att Sverige vann herrkampen också.

Annons

232,5–177,5 på herrsidan och 216–188 på damsidan.

Nej, det var aldrig något snack om att Sverige skulle ta en dubbelseger i Finnkampen i helgen.

Och det kan man, i ganska stor utsträckning, tacka örebroarna för.

Allra mest bidrog Elin Östlund, som ensam sprang in 19 poäng åt Sverige genom segrar på både 100 och 200 meter, samt som ankare i korta stafetten. Något som såg till att Sverige till slut vann med hela 55 poängs marginal på damsidan, det största avståndet i Finnkampens 67-åriga historia.

– Det var imponerande. Jag tycker till exempel att en sådan som Meraf Bahta (som vann den udda dubbeln 800 och 10 000 meter) imponerar, hon är en världslöpare. Men är många som gör det väldigt bra, säger förbundskapten Karin Torneklint till TT.

Bland annat de andra Örebroidrottare som bidrog med viktiga poäng:

► Örebroaren Jiannis Smalios snodde Finland på värdefulla poäng i deras nationalgren spjut, när han med ett kast på 77,77 meter spöade alla utom Tero Pitkämäki.

► EM-fyran Odain Rose, som tävlar för Örebroklubben Thoren, sprang förstasträckan när Sverige vann korta stafetten (Finland växlade bort sig).

► Örebroaren Andreas Otterling, som haft en tuff comebacksäsong efter fjolårsskadan, var som fyra med och säkrade 11–11 i en längdhoppstävling som landslagskollegan Michel Tornéus vann med 8,03. Otterling fick nöja sig med 7,67, och hade två finländare före sig.

► I damernas längdhopp var Örebrotjejen Kaiza Karlén två centimeter från att ordna en svensk trippel bakom Khaddi Sagnia och Malni Marmbrandt, men hennes fjärdeplats på 6,17 räckte ändå till svenskt 15–7 i grenen.

► KFUM Örebros mångkampare Rasmus Carlsson fick nöja sig med 4,88 i stavhoppet (då var det bara ytterligare en hoppare som ens gått in i tävlingen) innan han rev ut sig på 5,04, men säkrade i varje fall en poäng.

► Samma placering fick Carlssons klubbkompis Elisabeth Lithell i spjutet, efter att bara ha nått 50,33.

► I pojkarnas ungdomsfinnkamp var KFUM:s Rasmus Hugosson ankare i det stafettlag som fick se sig slaget med 75 hundradelar av de finländska grabbarna, och därefter tog han en tredjeplats på 200 meter med 22,33. Sverige förlorade ändå pojkkampen med 108–93, och därtill flickkampen med 107–94.

Läs också: Elin Östlunds dubbelseger gav Sverige ledningen i Finnkampen – så gick det för alla örebroarna