Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elins sikte är inställt på fler VM efter fjolårets medaljer

Hennes föräldrar träffades på skjutbanan och redan som femåring började hon tävla i luftgevär. 19 år senare kan hon stoltsera med både ett VM-guld och ett silver i gevärsskytte. – Jag är praktiskt taget född på skjutbanan, säger Elin Åhlin.

Efter gymnasiet fick Elin Åhlin jobb på badhuset Energikällan. Hon lämnade då föräldrahemmet i Torshälla och flyttade tio mil västerut, till Lindesberg. Här bor hennes morföräldrar, morbror, moster och kusiner.

– Jag trivs jättebra i Lindesberg, här blir jag nog kvar, säger Elin som i höstas köpte sig ett litet hus i Guldsmedshyttan.

I somras deltog hon i sitt första VM, och med den äran. Elin tog hem ett individuellt silver och guld i lag.

– VM-medalj är det högsta man kan ta i den gren jag tävlar i, 300 meter gevärsskytte, så att få ta medaljer på mitt första VM är helt fantastiskt, säger hon.

Nu är målet inställt på nästa VM, 2018 i Sydkorea. Men först sätter hon sitt hopp till sommarens EM i Slovenien.

– Jag tror att jag har stora chanser att bli uttagen men jag måste visa under vårens tävlingar att jag håller en fortsatt hög nivå.

För att klara det tränar Elin sitt skytte året runt. På vintrarna blir det ofta luftgevär tillsammans med kusinen Ella och morfar Bo.

Banskyttesäsongen sträcker sig från maj till någon gång i september-oktober. När den sätter fart sluter hela familjen upp och tillsammans tävlar de sig igenom Sverige.

– Alla i familjen tävlar fortfarande så det brukar bli lite som en familjesemester, säger Elin.

Hon berättar att det i själva verket inte är så många överhuvudtaget som tävlar i gevärsskytte i Sverige.

– Det är ungefär samma gäng som åker runt på alla tävlingar. Med åren har vi lärt känna varandra och blivit som en enda stor skyttefamilj, säger Elin som ser fram emot att säsongen ska dra igång så att skyttefamiljen kan återförenas.

– Jag längtar efter att få träffa alla igen.

Trots att Elin åker land och rike runt för att tävla i gevärsskytte så har Lindesberg blivit hennes nya hem.

– Jag trivs väldigt bra och ser ingen anledning att flytta härifrån, säger Elin som avancerat från badvärd på Energikällan till ekonomiassistent i Besök Linde AB där badhuset, Lindesberg Arena och Stripa Gruva ingår.

– Jag har alltid gillat att jobba med siffror och genom Energikällan fick jag chansen att vidareutbilda mig till där jag är idag.

I november 2014 köpte hon ett hus i Guldsmedshyttan.

– Det är skönt att ha något eget att pyssla om.

Men de mesta pengarna läggs ändå på sportintresset.

– Under säsong är det tävlingar i princip varje helg, jag är mer borta än hemma. Min amunition är sponsrad men i övrigt finansierar jag allt själv.

Den hemmakära skytten

Namn: Elin Åhlin

Ålder: Fyller 25 i år.

Bor: Nyligen köpt ett hus i Guldsmedshyttan.

Familj: Mamma Eva, pappa Göran och lillebror Marcus.

Aktuell: Tog både silver och guld i VM i fjol. Till sommaren siktar hon på ytterligare medaljer i EM i Slovenien.

Tycker om: Är hemmakär och gillar att vara hemma och pyssla.

Musik: Mycket country.

Husdjur: Inga, eftersom Elin reser så mycket tycker hon att det vore orättvist.