Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabeth Svantesson (M): Regeringen har lämnat småföretagarna i sticket

Coronapandemin har prövat vårt län, både mänskligt och ekonomiskt. Under den här våren har därför det politiska uppdraget känts viktigare än någonsin. De politiska beslut som fattats under våren och sommaren kommer att prägla hela 2020-talet. Och lika tydligt som att samtliga partier i riksdagen varit konstruktiva och samarbetsvilliga för att snabbt få krisåtgärder på plats, är det ett faktum att vi moderater har drivit regeringen framför oss för att rädda jobb och företag undan krisen.

Moderaternas fokus har från dag ett, vid sidan av att agera konstruktivt när det gällt att minska smittspridning och bekämpa pandemin, varit att rädda så många svenska jobb och företag som möjligt. Utan Moderaterna hade inte alla de nödvändiga krispaket som riksdagen fattat beslut om under våren kommit på plats. Det var efter att Moderaterna krävt slopade arbetsgivaravgifter som regeringen gick med på att sänka dem.

Det var Moderaterna som föreslog och drev på för införandet av en Företagsakut med statliga räntegarantier. Det var Moderaterna som föreslog och drev på för statligt stöd till företagens hyreskostnader. Det var Moderaterna som såg till att räntan på företagens skattekrediter till slut halverades. Vi föreslog att 100 miljoner kronor avsattes till att rädda regionala flygplatser i krisen – vilket regeringen senare gick med på. Inte minst; det var vi moderater som redan den 7 april presenterade förslaget om omsättningsstöd till de allra värst krisdrabbade företagen. Som regeringen sedan gick fram med tre veckor senare.

Fortfarande finns hundratusentals småföretagare som driver enskild firma och som mer eller mindre hamnat utanför regeringens krisstöd

Jag menar att vi skjutit regeringen framför oss. Men detta räcker dock inte. Fortfarande finns hundratusentals småföretagare som driver enskild firma och som mer eller mindre hamnat utanför regeringens krisstöd.

Bara i vårt län finns många småföretagare som fortfarande kämpar för att överleva efter det att efterfrågan störtdykt. Det var därför Moderaterna samlade en majoritet i riksdagen den 17 juni som gett regeringen i uppdrag att snarast återkomma med krisstöd anpassade för dem. Än har ingenting hänt och det verkar som regeringen har gått på semester och helt lämnat de kvinnor och män som driver en enskild firma, i sticket. Om inte regeringen agerar kommer moderaterna snart att agera i riksdagen.

Sverige står inför en arbetslöshetskris. Redan nu är 500 000 arbetslösa och ytterligare 500 000 permitterade.

I Örebro län hade nyligen 9 000 mottagit stöd för permittering. Regeringens egna prognoser visar att var tionde person i arbetskraften riskerar att bli arbetslös. Och detta i ett läge där Sverige redan innan krisen hade bland Europas högsta arbetslöshetssiffror.

Under hösten krävs därför reformer för fler jobb och ökad tillväxt. Bidragstak behöver införas och skatterna på låga inkomster sänkas så att det alltid lönar sig att ta ett jobb. Lärlingsjobb behöver komma på plats för unga arbetslösa. Högre krav på språk och utbildning för invandrade för att integrationen ska kunna fungera. Och även i detta, nästa steg i krishanteringen, inser vi att ansvaret vilar tungt på oss moderater.

Elisabeth Svantesson (M)

ekonomisk-politisk talesperson,

riksdagsledamot för Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel