Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitklasser kan bliverklighet i Örebro

Hösten 2012 inleds ett försök med så kallade spetsklasser i högstadiet. Tio kommuner ska delta.
- Örebro kommer att ansöka om jag får fortsatt möjlighet att ansvara för skolfrågor, säger Lennart Bondeson (KD).

Regeringen klubbade i torsdags igenom ett försök med spetsklasser i årskurserna sju till nio.

- Även de duktigaste eleverna har rätt att utvecklas i skolan. Genom spetsutbildningar ser vi till att alla elever möts av utmaningar på deras nivå, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Skolverket kommer inom kort att få det formella beslutet att välja ut tio skolor som ska delta i försöket från och med hösten 2012. De ska ha en geografisk spridning i landet.

- Varje skola får starta en spetsutbildning för 30 elever, säger Helena Karis, utbildningsråd på Skolverket.Det är inte skolorna själva som får lämna in ansökningarna, utan deras huvudmän, alltså kommunerna och friskolornas styrelser.

- Jag tycker det är ett bra förslag. Vi har talat väldigt mycket om elever som inte når målen, men vi glömmer ibland ibland bort de elever som finns i spetsen, säger Lennart Bondeson, ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Thomas Esbjörnsson (S), 1:e vice ordförande i samma nämnd, har ännu inte hört talas om försöket med spetsutbildningar när NA ringer upp honom, men han är försiktigt positiv till idén.

- Det låter som att det ligger i linje vad vi i socialdemokratetrna har tänkt för Rudbeck. Där vill vi ha en skola i årskurs sju till nio som har ett nära samarbete med gymnasiet, säger han.

Regeringen kommer att ge skolorna frihet att själva utforma egna prov och tester för att välja ut vilka elever som ska ta antas till spetsutbildningen, men sådana tester faller inte Thomas Esbjörnsson i smaken.

- Jag skulle kunna tänka mig att överväga att ansöka om att få delta i det här försöket, men jag vill inte ha något intagningsprov, utan det skulle i så fall vara öppet för de som vill vara med. Men om det är skolorna själva som får välja hur elevernas ska antas så kanske vi kan vara med och styra det, säger han.

Lennart Bondeson störs däremot inte av eventuella antagningskrav.

- Det ska gynna dem som vill vill mycket mer. Jag ser inte några problem med det, säger han.

Totalt 30 utbildningar på försök

Spetsutbildningar handlar i korthet om att elever ska kunna läsa gymnasekurser redan i grundskolan.

Klasserna ska ha en regional spridning i landet och ha riksintag.

Försöket med spetsutbildningen ska pågå i tre år. Varje år får tio nya skolor möjlighet att starta spetsutbildning. Totalt handlar det om 30 spetsutbildningar när försöket är fullt utbyggt.

Spetsutbildningen ska gälla i något eller några av följande ämnen: engelska, matematik, naturorienterade ämnen (biologi, fysik, kemi) och samhällsorienterande ämnen (geografi, historia, religionskunskap, samhällskunskap) eller språkval.

Källa: Regeringen