Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitseriefemma – trots galna tävlingsschemat

Andra har tvingats prioritera den här våren. Landslagsorienteraren Lilian Forsgren springer allt. På söndagen blev hon femma i elitseriesprinten i Sandviken – en av elva tävlingar på mindre än en månad.

Hallsbergsorienteraren Lilian Forsgren, 26, har tagit EM-silver, vunnit i världscupen och sprungit VM.

Men frågan är om inte den här våren tar priset. I varje fall vad gäller tävlingsmängd.

För med hela elitserien – totalt sju deltävlingar – hopklämd på en enda månad som dessutom innehållit natt-SM och världscuppremiären – med tre lopp – kommer Forsgren, som till skillnad från de flesta andra valt att springa rubbet och inte prioritera bort någonting, på söndag ha kutat elva tävlingar på mindre än en månad, mellan den 9 april och 8 maj.

Och det är inte direkt som att det lugnar ned sig. Nästa helg springer hon prestigefyllda stafetten Tiomila, och helgen därpå drar EM igång.

– Man får hela tiden göra en avvägning, men samtidigt tycker jag att det är så roligt med orientering. När man sitter och planerar i mars och har tävlingsabstinens så är det lätt att vilja springa allt. Men en sådan här helg går jag inte in för fullt med laddning, säger Forsgren.

– I morgon kommer jag till exempel köra ett rejält träningspass, trots att det är tävling fredag och lördag. Även om man springer alla tävlingar är inte alla helger lika viktiga, men jag tycker fortfarande att det är mycket roligare att få en outforskad tävlingskarta i handen än att springa runt i terrängen hemmavid och träna.

Andra resonerar annorlunda. Örebroaren Martin Regborn, nia i sprint i världscuppremiären, har till exempel valt att stå över både natt-SM och fem av elitseriedeltävlingarna. Nästan ingen annan tävlar lika intensivt som Forsgren. Men Hallsbergslöparen är ett levande bevis för att det går att få ett digert tävlingsschema att fungera.

I natt-SM tog hon karriärens första SM-medalj – ett brons – och i dag följde hon upp med en femteplats i elitseriesprinten i Sandviken, säsongens bästa placering.

– Det var bra. Det var en väldigt knixig bana i ett radhusaktigt område med innergårdar och U-formade byggnader, och de hade ansträngt sig för att sätta upp extra staket för att göra det svårt. Det var klurigt, men jag gick inte på någon stor nit, i varje fall. Jag kanske var lite extra rädd, och jag ser nu efteråt att det hade funnits några kortare vägar om man letat mer noga på kartan. Men samtidigt är det omöjligt att säga hur mycket man tappat eftersom ingen hinner se alla passager i löpfart, och frågan är hur mycket man ska dra ned på farten för att optimera vägvalen, säger Forsgren.

Elitserien fortsätter med en medeldistans på lördag och avslutas med en långdistans, med jaktstart på totalresultat och där den som kommer först i mål tar hem totalsegern, på söndag.

Torsdagens femteplats gör att Forsgren avancerar till nionde plats i sammandraget, 396 poäng bakom ledande Nadiya Volynska, vilket motsvarar sex minuter och 36 sekunder försprång i söndagens jaktstart.

Tisarens andra EM-löpare, Josefin Tjernlund, elva i torsdagens sprint, KFUM Örebros Ellinor Eriksson 16:e. Karolin Ohlsson, Järla, vann, 59 sekunder före femteplacerade Forsgren. Regerande världs- och Europamästaren i sprint, Södertälje-Nykvarns Jonas Leandersson, vann herrloppet där Tisarens Oskar Andrén var bäste länslöpare på 21:a plats. Hagabys Harald Larsson sexa i äldsta juniorklassen.

Lilian Forsgrens galna schema

9 april: Elitserien, sprint. 14:e.

10 april: Elitserien, långdistans. 13:e.

15 april: Natt-SM. Trea.

23 april: Elitserien, långdistans. Elva.

24 april: Elitserien, medeldistans. Elva.

30 april: EM, medeldistans, 27:a.

1 maj: EM, sprint, 26:a.

2 maj: EM, mixedsprintstafett, 15:e.

5 maj: Elitserien, sprint. Femma.

7 maj: Elitserien, medeldistans.

8 maj: Elitserien långdistans med jaktstart