Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elmätare till utlåning på biblioteket

Från och med måndag, 15 mars, kan invånare i Askersund och Laxå låna elmätare på respektive bibliotek, precis på samma sätt som när man lånar böcker.

Annons

Klimatpiloterna i de båda kommunerna har haft elmätarna under en månads tid för att undersöka hur de kan sänka sin elförbrukning. Nu när den utmaningen är avslutad lämnas elmätarna till biblioteken, fem till varje, för utlåning till allmänheten.

– Det blir samma regler som för boklån, alltså ungefär en månad, med möjlighet till förlängning, säger Hans Nilsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Askersund, som hållit i elminskningsutmaningen för Klimatpiloterna.

Enkla att använda

Elmätarna är enkla att använda. När man sätter dem i stickkontakten och sticker in apparatens kontakt utanpå, mäter de hur mycket el denna drar vid just den tidpunkten.

– Det handlar om klimatet, eftersom vi kommer att få brist på energi, men det handlar också om att spara pengar direkt. Det är nog ganska många som vill göra det efter den här vintern, säger Hans Nilsson.

Han tror att de flesta har koll på de stora apparaterna, som man vet drar mycket ström. Det han rekommenderar att undersöka är de små grejerna, som en mobilladdare som sitter i eller en tv som står i stand-by-läge. Det kan bli mycket energi i längden.

Familjen Sääv i Snavlunda deltar i Klimatpiloterna och har mätt sin elförbrukning under en månad. Eva och Bengt kan inte säga att de fått några riktiga aha-upplevelser, eftersom de redan innan visste rätt mycket om vad som drar ström och hur man kan minska det. Exempelvis har de installerat en riktig strömbrytare till tv-avdelningen, så att barnen lätt kan slå av elförsörjningen när de har sett på film. Det förhindrar att apparaterna blir stående i stand-by-läge.

– Då tyckte jag det var mer spännande med den andra mätaren, som vi kopplade direkt på inkommande ström, och som mätte hela hushållets förbrukning. Då kunde man verkligen se hur det tickade i väg när vi slog på diskmaskinen, säger Eva Sääv.

Lyckades

Klimatpiloterna skulle gå in för att försöka sänka sin elförbrukning under en viss vecka, och familjen Sääv lyckades. Vad de gjorde var exempelvis att stänga av all belysning i rum som de inte var i och höja temperaturen i kyl och frys.

– Vissa säger att det vi gör är bara en droppe i havet, men jag brukar vända på det och säga att utan droppar blir det inget hav. Det lilla vi gör är i alla fall något, säger Bengt.