Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elprylarna slängs på sophögen

Reparationerna av trasiga elprodukter minskar samtidigt som bergen med elskrot växer. Att laga en trasig tv kan vara dyrare än att köpa en ny.
– Det är hutlösa priser på reservdelar. Det känns som att producenterna inte vill att sakerna ska lagas, säger Eric Åkesson, reparatör på Ljud och bild/Wijks i Örebro.

Politiker har engagerat sig i frågan under lång tid. En av dem är riksdagsledamoten Jan Ericsson (M) som skrivit flera motioner till riksdagen om att införa ett rep-avdrag.

Det föreslagna rep-avdraget är ett tjänsteavdrag likt rot- och rut-avdragen.

Flera riksdagsledamöter har skrivit liknande motioner. Bland annat riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) från Örebro.

Hon har skrivit under en motion om rep- och rost-avdrag. Rost-avdraget går helt enkelt ut på att bilägare ska kunna göra avdrag för att fixa rosten på bilen.

Jan Ericson förklarar att förslagen liknar varandra och han vet inte var gränsen skulle kunna dras för ett avdrag som syftar till att reparera redan befintliga produkter.

Han säger att det är något som ”måste räknas på”.

– Alla sådana här avdrag innebär ju en kostnad för staten innan det blir lönsamt på sikt. Att skapa jobb och värna om miljön ser jag som två starka anledningar till ett sådant här avdrag, säger Jan Ericsson.

Ökad konsumtion av elprylar har lett till att elskroten i Sverige ökar. Naturvårdsverket uppskattar att vi under ett år kastar bort över 170 000 ton elprylar. Det motsvarar vikten av femton bortkastade mikrovågsugnar per person och år. Analyser visar att antalet bortkastade produkter blir fler för varje år men att totalvikten ligger hyffsat stilla. Förklaringen är att elektroniken blivit mindre, smidigare och framför allt lättare.

Mer än varannan ”Årets julklapp” utsedd av Handelns utredningsinstitut, HUI, sedan 1988 är en elprodukt eller en produkt som måste användas med en elapparat. De senaste åren har råsaftcentrifugen, hörlurarna och surfplattan varit årets julklapp.

Läs mer i morgondagens NA, papperstidningen, som du även kan köpa som E-tidning här nedanför.