Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie på ABF Örebro Län stöttar lokala initiativet Folkets Trädgård i Ställdalen: ”Att lära känna varandra är förutsättningen för en levande bygemenskap ”

Folkets Trädgård i Ställdalen har under sommaren blivit den mötesplats för byborna som arrangörerna hoppades på och ABF i Örebro län är en av organisationerna som varit involverade:
– Projektet gick helt i linje med vårt demokratiarbete och därför engagerade vi oss, säger Emelie Bergermark.

Det är byalaget i Ställdalen som står bakom Folkets Trädgård via en arbetsgrupp, som tillsammans med föreningslivet, lokala aktörer och sponsorer gjorde trädgården möjlig. Under sommaren avlöste olika event varandra, allt från musikkvällar, konstplank och hundfika till fokus på lokalt mathantverk och odling.

– Syftet med Folkets Trädgård har varit att människor ska kunna mötas för att ha trevligt tillsammans. Men vi har också velat samtala om framtiden i Ställdalen. Det är ju vi som bor här som skapar den, säger Elin Hector en av initiativtagarna till trädgården.

Det är något särskilt när en plats fylls med aktiviteter

ABF i Örebro Län är en av flera aktörer som engagerat sig i det lyckade projektet. De har på olika sätt stöttat Folkets Trädgård och arrangemangen.

– Folkbildning är demokratins självförsvar och ger människor makt att agera utifrån det som de ser behöver förändras på en ort, vilket varit ett av syftena med trädgården, säger Emelie Bergermark verksamhetsutvecklare på ABF i Örebro län.

Vill du också samarbeta med ABF Örebro län? Välkommen att kontakta ABF Örebro Län, så får du veta mer.

Initiativet till Folkets Trädgård togs ursprungligen av ett gäng ganska nyinflyttade till Ställdalen. Elin Hector var en av dem som en januarikväll träffades för att diskutera en framtida mötesplats.

– Vi frågade oss vad det fanns för platser att träffas på. Det finns ett rikt föreningsliv här och vi har en fantastisk sportklubb, men var träffas folk i alla åldrar för att bara prata med varandra?

Vårt mål är att vara närvarande i hela länet

Gruppens diskussioner ledde fram till ett beslut: De bestämde sig för att skapa en Folkets Trädgård centralt i Ställdalen.

– Strax efter vi kläckt idén och kommit igång kom det här med Corona och en mötesplats utomhus kunde ju inte bli mer rätt i dessa tider, säger Elin och fortsätter:

– Det är något särskilt när en plats fylls med aktiviteter, när det kommer lite fler människor för varje gång och när det märks att något bra gror och växer.

Orterna i den norra länsdelen är viktiga att uppmärksamma ur ett demokratiperspektiv menar ABF. Området är prioriterat ur folkbildningssynpunkt. Emelie Bergermark på ABF igen:

– Vårt mål är att vara närvarande i hela länet, inte bara i centralorten Örebro. ABF behöver vara närvarande och också finnas på plats i området kring Ställdalen, Kopparberg och Ljusnarsberg, vilket nu är på gång.

Här hittar du vårt studieprogram för hösten, med aktiviteter både på distans och med fysiska träffar.

Under hösten beräknas ABF:s nya studielokal vara klar. Den renoveras just nu och kommer att vara hjärtat i ABF:s folkbildningsverksamhet i de norra länsdelarna.

– Lokalen ligger i Kopparbergs gamla bokhandel. Här har man tidigare hämtat kunskap och det kommer man fortsatt att kunna göra genom lokalt anordnade studiecirklar och annan folkbildning, avslutar Emelie Bergermark på ABF i Örebro Län.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och ABF Örebro Län och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
ABF Örebro län
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succéprojektet förlängs – Åsa på ABF Örebro län är tacksam: "Inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn"

På Trappan får utlandsfödda kvinnor hjälp att hitta rätt på arbetsmarknaden och bygga upp sitt...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succé för örebroaren Annelis nybörjarkurs i akvarellmålning – digitala studiecirklar hyllas: "En klar ökning i och med pandemin" 

På ABF Örebro län har studiecirklar och föreläsningar fortsatt under pandemin. Snabbt ställde man...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Emelie på ABF Örebro Län stöttar lokala initiativet Folkets Trädgård i Ställdalen: ”Att lära känna varandra är förutsättningen för en levande bygemenskap ”

Folkets Trädgård i Ställdalen har under sommaren blivit den mötesplats för byborna som...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Jörgen jobbar för att minska utanförskap: " Ensamhet är som en folksjukdom"

De flesta av oss upplever ensamhet då och då. För några dröjer sig känslan kvar under lång tid....
ANNONS FRÅN ABF

Ewa och Tantpatrullen i Örebro slåss för rättvis ekonomi - "Kvinnor ska kunna leva på sin pension"

Kanske har du sett dem, de sjungande och skanderande kvinnorna i sina röda baskrar och likaledes...