Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil falskt anklagad för tonårsmord

Läkarstudenten Emil vaknade i lördags morse upp hemma i Huskvarna, falskeligen uthängd för att ha mördat en tonårig flicka i Örebro.- Jag vaknade av att en polare ringde; ”Emil, hoppas du sitter ner – folk tror att du är en mördare”.

Emil studerar till läkare i Örebro men befinner sig under sommaren hemma i Huskvarna där han jobbar som försäljare. När privatspanarna på internetforumet Flashback började nysta i fallet med den mördade flickan fastnade blickarna på Emil eftersom han är född år 1994, precis som den misstänkte gärningsmannen, och råkar bo på samma gata som mordet skedde. Efter att ha talat med sin vän gick Emil in på forumet för att se vad som stod.

- Då såg jag

att de hade hängt ut mig med namn. ”Han bor här och här” och min Facebook-adress. Det kändes fruktansvärt. Det var ju en av de mest lästa trådarna med flera hundra tusen som har sett det. Att man då hängs ut som mördare är helt ofattbart.

Vad kände du när du läste tråden?

- Det var både en rädsla och en ilska. Vem vet vad folk kan ta sig till om de tror att man är en mördare? De visste ju adress och allt.

Hur har din omgivning reagerat?

- Alla mina vänner och bekanta vet ju att jag är här i Huskvarna. Jag skrev på Facebook att det var ett missförstånd och jag fick ett väldigt stort stöd. Det var många som hörde av sig och flera skrev på forumet att det inte var jag som var mördaren.

Har upplevelsen lärt dig något?

- Det som slår mig är hur lätt folk kan få tag på information om dig. Det var det som var mest skrämmande. Speciellt i en sådan här situation med så grova anklagelser helt tagna ur luften.