Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil och Lina håller matshow på mässa

GRYTHYTTAN. Emil Bruhn och Lina Ahlin är kockarna som ska äntra scenen.I dag, fredag, finns duon med på Bo Leva-mässan i Örebro och ger matshower för mässbesökarna.

– Vi ska göra sex pass på vardera trettio minuter, tre pass på fredagen och tre på söndagen, berättar Lina.

En enklare middag

Uppdraget de har fått är att tilllaga en enklare fredagsmiddag utifrån vissa utvalda råvaror.

Exakt vad de ska laga vill de inte avslöja i förväg. Det vill de överraska mässbesökarna med på plats.

– Vi kan säga så här mycket, det blir svenskt och säsongsbaserat, säger Emil. Och vi ska ge små tips om hur man på enkla vis kan öka tempot på matlagningen hemma i köket och hur man kan laga maten snabbare än vad som står i receptet.

Lyxigt men snabbt

– Vi har fått stor frihet i att välja vårt upplägg. Vi vill att måltiden ska kännas lyxig, men ändå gå fort att laga till, säger Lina. Och vi ska också ge olika inspirationstips för köket utifrån regionala produkter som finns med på mässan.

Emil och Lina läser andra året på utbildningen kulinarisk kock och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. De är vana sedan tidigare att stå i köket tillsammans som ett team.

Jobbar hos Carl Jan

– Vi jobbar sedan ett år tillbaka i köket på Saxå herrgård hos Carl Jan Granqvist och lagar mat vid olika bjudningar, berättar Emil.

– Ja, vi är samspelta och kompletterar varandra bra i matlagningen, säger Lina.

Att göra maten som en föreställning är inte något nytt för dem. Framför allt inte för Emil som, utöver studierna och arbetet, även hinner att vara med i något som går under namnet Aktiv matlagning i Grythyttan.

Då lagar kockarna mat tillsammans med olika grupper av människor, till exempel med personalen på ett företag.

Bo Leva-mässan pågår den 12 till 14 november på Örebromässan.