Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emilia Fahlin äntligen kapten – då blev hon nia i VM: "Riktigt bra"

Emilia Fahlin slutade nia i linjeloppet i cykel-VM i Bergen.
Nederländska Chantal Blaak tog guldet.
– Snyggt jobbat. Topp tio på VM är riktigt bra, säger SVT:s expertkommentator Emma Johansson om Fahlin.

Efter nio VM och två OS som hjälpryttare fick Emilia Fahlin till slut chansen att tävla för egen del i ett världsmästerskap.

Då slog Örebrocyklisten till med en niondeplats.

LÄS MER: Emilia Fahlin om känslorna att vara topp tio i världen: "Fan va grymt – men ett uns besvikelse"

Tävlingen avgjordes över åtta varv på en tuff 19-kilometersslinga i centrala Bergen, på den norska västkusten, och i sista backen kom en sjumannaklunga, med bland annat tre cyklister från favoritnationen Nederländerna, loss. Fahlin satt med i huvudklungan hela vägen dit, men lyckades inte gå med när världens bästa klättrare satte in attackerna i det tuffa motlutet, och på krönet, med knappt elva kilometer kvar, hade de sju över 40 sekunder på klungan.

Nederländska Chantal Blaak satte in första attacken i täten, med sju kilometer kvar, och fick halvminuten till gruppen där hennes lagkompisar Anna van der Breggen och Annemiek van Vleuten lät avståndet växa medan polska Katarzyna Niewiadoma körde stenhårt för att hämta in Blaak, men förgäves. Den 27-åriga nederländskan tog VM-guldet med 28 sekunders marginal.

I klungan bakom var Fahlin långt fram och satte fart i jakten ned mot målet, och bara ett par kurvor före mållinjen kom klungan ikapp de sex utbrytarna, och i en stor klungspurt, med 40 cyklister, trängde sig Fahlin fram till niondeplatsen.

– Snyggt jobbat. Topp tio på VM är riktigt bra, säger SVT:s expertkommentator Emma Johansson.

Australiskan Katrin Garfoot vann klungspurten och tog silvret närmast före regerande mästaren Amalie Dideriksen från Danmark.

Tidigare under loppet var först Sara Penton och sedan Hanna Nilsson delaktiga i utbrytnignar och attacker. Nilsson var med långt bak i den stora klungan och slutade på 35:e plats. Penton bröt loppet, precis som de två andra svenska hjälpryttarna, Alexandra Nessmar och Julia Karlsson

Fahlin har två gånger, 2010 och 2011, varit nia på tempoloppen på VM (och därtill fyra i ett lagtempo), men aldrig tidigare varit topp 25 i ett linjelopp i ett världsmästerskap.

LÄS MER: Efter nio VM och två OS som hjälpryttare – nu kör Sverige för Fahlin: "Någon gång ska man skrälla"