Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emilia Fahlins barndomshem i Örebro är mest hemma: "Det här är min plats, där får man inte sätta sig"

Trots att hon bott i lägenheten i Spanien de senaste sju åren är det barndomshemmet i Örebro Emilia Fahlin räknar som hemma. Och faktum är att hon tillbringar lika mycket – eller snarare lika lite – tid på båda ställena. För livet som elitcyklist innebär mycket resande.

– Jag är i Örebro fem, sex gånger om året, en vecka åt gången. Då bor jag här hos mamma och pappa. Lägenheten i Spanien är min. Men jag är där lika lite som här. Frågar någon var hemma är säger jag Örebro. Även om jag trivs jättebra i Gerona så är inte där jag ser mig bo i framtiden, säger Emilia, när vi träffar henne i föräldrarnas lägenhet på Väster i Örebro.

Gerona beskriver hon som ett cykelmecka med perfekt terräng och klimat för hennes träning.

– Jag hängde på några tjejer i laget för att testa en säsong och blev kvar. Först delade jag lägenheten med en lagkompis. Nu bor jag själv. Den är rätt nyrenoverad, vitmålad, med två sovrum, två badrum, öppen planlösning i kök och vardagsrum och en terass, berättar Emilia medan hon tar oss med på en rundtur i barndomshemmet.

Det är en trivsam lägenhet som ger ett varmt intryck. Där hallen svänger ligger köket åt vänster, vardagsrummet rakt fram och bredvid finns sovrummet. Till höger i hallen finns Emilias flickrum och det är vi extra nyfikna på. Det är ett ganska litet rum som går i rött. Röda medaljongtapeter, röda panelgardiner och en röd fåtölj i ena hörnet. Bredvid dörren finns en garderob i ek med fullt av medaljer på några krokar (som skramlar något hemskt när man öppnar och stänger dörren, säger Emilia, men konstarerar snabbt att man väl inte ska klaga) Här finns både sm- och em-medaljer och på väggarna hänger ett par tävlingströjor som minnen.

– Allt ser ut som när jag bodde här på riktigt. Det är lite som att resa tillbaka i tiden. Det är bara byrån som mamma ställt in i efterhand, säger Emilia och hon slår ut med armarna.

Tapeterna har varierat under åren. Emilia har haft samma rum alltid och familjen flyttade in när huset var nybyggt för 30 år sedan, året innan hon föddes.

– Under gymnasiet fick jag en briljant idé att jag ville ha riktigt färgglada väggar. Vi målade kortsidorna orangea. En vägg var limegrön och en gul. Det låter hemskt. Fast det var lite bättre än det låter, skrattar Emilia, som efter några år bytte ut det mot det nuvarande röda.

Vad gjorde du här när du bodde här? Var du en tonåring som låste in dig på rummet och satte stereon på högsta volym, eller hur var det?

– Jag brukade sitta i fåtöljen och äta apelsin och läsa. Jag kunde läsa i timmar.

Vi går ut i hallen igen. Det grå klinkersgolvet breder ut sig härifrån och in i köket. Även hallen bär spår av Emilias karriär. Flera inramade foton med henne på prispallen och en byrå med blänkande pokaler, ditställda av stolta föräldrar.

– Jo, man får en riktig egoboost när man kommer hit, flinar Emilia.

Köket är i ek med vitrinöverskåp. Över ekbordet, prytt med färska blommor hänger en gigantisk kristallkrona. På köksbänken står burkar och flaskor med oljor och torkad svamp fint uppradade. Det syns att det bor inredningsintresserade här.

– Pappa är händig och gillar att fixa. Han har lagt golvet. Mamma står för detaljerna. Jag har ärvt hennes intresse där, jag ville faktiskt bli inredningsarkitekt i tonåren. Men blomintresset har jag inte ärvt. Jag tar död på alla växter. Fas ti år hade jag en julblomma som överlevde ett par månader.

Emilia och daskar till på ryggstödet på en av de skinnklädda köksstolarna, innan vi går till vardagsrummet.

– Det här är min plats vid matbordet. Den rör ingen, säger hon.

På kortsidan av rummet finns något som ser ut som en inglasad altan, med stora fönster mot vardagsrummet och en skjutdörr i glas. Fast Emilia säger att det aldrig varit någon balkong – så länge hon minns har det varit tv-rum. Tapeten är svart med silvermönster och den beiga tresitssoffan tar upp en hel vägg, större är det inte här inne.

För tillfället har soffbordet fått lämna plats åt träningscykeln som står uppställd framför tv:n. När vi går ska hon träna. Här näst väntar en vårklassiker i Belgien.

På fotografens initiativ hoppar hon upp på cykeln och trampar några varv.

– Jag brukar kolla på tv när jag tränar. Jag saknar verkligen svenska program i Spanien. Ja, egentligen kan jag sakna hela det här rummet. Det är mitt favoritrum!

Du har en speciell tillvaro i och med din karriär. Å ena sidan rår du dig själv, reser världen runt och bor utomlands sedan flera år och i nästa stund bor du i flickrummet. Är det svårt att flytta hem som vuxen?

– Visst, det är lite speciellt att komma och bo hemma igen. Det är lätt att halka in i de gamla rollerna. Fast det är väldigt trevligt också, ler Emilia.

Fakta

Emilia: Emilia Fahlin, 28 år, är en svensk elitcyklist. Hon är född och uppvuxen i Örebro och har sedan sju år en lägenhet i Spanien. Från i år tävlar hon för Wiggle high 5. 2008 tog hon SM-guld i linjelopp, 2009 och 2010 i tempolopp. 2016 tog hon hem segern i Vårgårda World tour och samma år deltog hon i OS i Rio.

Bostaden: Barndomshemmet finns på Väster i Örebro. Det är en bostadsrättslägenhet på 85 kvadrat, byggår 1987. Emilias föräldrar Susanne och Leif Fahlin flyttade in som första hyresgäster och bor fortfarande kvar. Emilia bor här varje gång hon är i Sverige och ser det som hemma.