Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En betraktelse från en gammal gubbe i rullstol

Ja ha, Karin Sundin (S), varför blev det så här?

Det finns en finess med att jag, som gammal gubbe, slipper att snegla på min politiska position eller framtid innan kan säga vad jag självt tycker. Jag syftar då på hälso-och sjukvårdsnämnden,Funktionshinderrådet samt någon tveksam företrädare för funktionshinderrörelsen som dessutom måste ha varit väldigt blygsam.

Jag tänker på alla fattigpensionärer, funktionshindrade, åldrande, dementa, folk med nedsatt hörsel etcetera, folk som kanske inte kan göra sin röst hörd och som inte har ett regionrådsarvode att luta sig emot. Nu har ett politiskt snille kommit på ett lysande förslag som ska skinna redan utsatta människor på mer pengar. De styrande som drömmer sig tillbaka till den tiden då folk stod med mössan i handen och tackade och tog emot tycker jag kanske skall fundera på sin egen framtid. Nu när 40-talisterna,de som är klara i huvudet, börjar bli rätt många så duger det inte att komma med vad som helst.

Du hävdar att regionens jurister gjorde klartecken i ärendet! Den tolkningen är för en normalbegåvad pensionär svår att förstå.

Förslaget är som bekant ett obefintligt avtal om avgifter på hjälpmedel. Att pådyvla någon någonting sådant här är ju näst intill oförskämt. För att ingå ett avtal krävs det givetvis två parter, det kan väl ingen har missat. Alltså en part inget avtal.Enkelt eller?

Om man ger bort någonting kan väl inte någon annan, några år senare, kräva att den här saken, som du fick, skall du ju nu betala en avgift för livet ut. Det händer ju bara inte, möjligtvis då i region Örebro län.

Du hävdar att regionens jurister gjorde klartecken i ärendet! Den tolkningen är för en normalbegåvad pensionär svår att förstå. Den ger upphov till spörsmål om juristernas kompetens. Är den tillräcklig?

Utgången av domstol prövningen förefaller given. Jag tycker att det är en helt onödig domstolsprocess. Regionen borde ha backat för länge sedan. Du skriver att verksamheten har gått med underskott i flera år!

Nonsens, sanningen är ju den att den varit underbudgeterad lika länge.

Har regionens snillen hört talas om något som heter avskrivning?

Så här: Jag har suttit i rullstol i fem år. Har jag tur så lever jag fem år till. Det blir 65x12x5 kr blir 3900 kr. Min fru har hörapparat 3900kr till. Dessutom, begagnade saker!

Vem hade ni tänkt lura på det här? Här om veckan skrev jag på ett abonnemangsavtal på en ny telefon, bindningstiden var två år. Sen var den betald! Underligt eller? Har regionens snillen hört talas om något som heter avskrivning?

Jag har betalat solidarisk landstingsskatt i hela mitt arbetsliv, Vadå solidarisk? Vad betyder det numera? Jag har alltid trott att skatten var heltäckande. men verkligheten sa mig att det inte räckte. Som i mitt fall när jag drabbades av en stroke så var det ju ingenting som jag hade beställt. Skitbra omhändertagande men sedan när jag lyckades kravla mig ur sjukhussängen, vill man inte höra: Hoppsan! Du kan ju inte gå själv, då kommer det att kosta extra. Eller höra: Oj då, vad du hör dåligt, då får du betala extra.

Sätt era räknenissar på vad vi har betalat i skatt uppräknat i dagens penningvärde, kanske vi få en bild av verkligheten.

Den här idén om att ta ut avgifter hit och dit är ju extraordinär. Ta till exempel andningsmasker. Avgift, varför det? De är ju livsavgörande för en del. Jag kan inte förstå att inte någon har reagerat på det.

Att ni inte får ihop budgeten är ju någonting ni har betalt för att greja. Men belasta inte fattiga, sjuka, rörelsehindrade gamla med flera. Jag har svårt att tänka mig att det ingår i ert uppdrag.

Sätt era räknenissar på vad vi har betalat i skatt uppräknat i dagens penningvärde, kanske vi få en bild av verkligheten. Passa på att räkna ut vad livsinkomsten har varit, också i dagens penningvärde, samt tipsa pensionsmyndigheten om den verkliga pensionsgrundande inkomsten.

Jag tycker att NA skall ta till sin uppgift att publicera med namn och bild på vilka som är för detta beslut.

Det känns ju som ni förträngt att alla pensionärer fortfarande betalar skatt VI får väl se, men de politiker som ger sig på gamla och sjuka och svaga, skulle kanske göra något annat.

Leffe Persson

pensionär, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel