Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bit av Indien i Askersund

Nu ska Askersund få lära sig att släppa loss i en dans med stora rörelser, som i en Bollywood-film. Josefin Wikström är utbildad instruktör i Bollywood-dans och har turnerat med en indisk dansgrupp.

Kontrasten kunde inte vara större. Från ett 35-gradigt Indien till ett snötäckt Askersund där alla går med blicken i marken och huttrar. Men Josefin Wikström trivs med att vara hemma i Sverige igen. Efter uppväxten i Falun har hon rest runt i världen. Nu har hon hittat kärleken och bosatt sig i Gålsjö.

Olika kulturer

– Jag har alltid varit fascinerad av olika kulturer. Så jag har stannat årsvis på varje ställe för att lära mig språket och lära känna människorna, berättar Josefin.

För att försörja sig har hon tagit de jobb som gått att få. Exempelvis har hon jobbat som dansare, skådespelerska och sångerska i Tokyo.

– Eftersom jag är utbildad massageterapeut så kan man säga att jag har masserat mig runt världen.

Indien är det land som ligger henne mest varmt om hjärtat. Nyligen kom hon hem därifrån, efter att ha gått en kurs i dansterapi. Den praktiserade hon på ett barnhem för flickor som bar på trauman och behövde hjälp att bearbeta dem.

– Indier är väldigt öppna människor, du hittar lätt en vän i en indier. Ger du ett leende får du ett riktigt hjärtligt leende tillbaka, säger Josefin.

Startar en kurs

I morgon, söndag, startar hon en kurs i Bollywood-dans på Norrberga kulturhus, samt en kurs i yoga. Dansen är en kombination mellan olika dansstilar, som växt fram i den indiska filmindustrin. Det handlar om stora rörelser och mycket rytmer.

– Jag märker att människor här blir glada när de dansar, över att de får uttrycka sig med så stora rörelser. Det blir en chans att släppa loss kroppen.

Dansstilen kom hon i kontakt med när hon besökte Indien 2005 för att utbilda sig till yogalärare. Dansen tog över, och det slutade med att hon turnerade i södra Indien med en dansgrupp och uppträdde. Exempelvis har hon dansat i en film om maffian i Bombay.

Nu är tanken att hon ska slå sig ner i Gålsjö, och ge kurser i framför allt Askersund och Örebro. Det lär även bli en hel del resor till Oslo, där hon tidigare jobbat mycket.