Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bro att binda samman Strömsborg och Hästhagen med

När jag läste om nedmonteringen och bortforslingen av ” Tybblebron” i NA för ett par veckor sedan slogs jag av plötslig klarsyn. Medan den tills vidare vilar på upplagsplats på Holmens Industriområde ville kommunen ha förslag på alternativ användning. Nu finns chansen att på ett smart sätt förena Strömsborg och Hästhagen med en bro, ett välsignat tillskott i området. Tidigare broar eller snarare ”spångar” har en sorglig historik i Karlslund; de har i bästa fall överlevt några säsonger. Svartåns meanderliknande flöde har gjort att de tagits av islossningen/vårfloden, ”bron” vid Mejeriet är ett typexempel på detta.

Bron måste höjas över vattennivån och nu kommer jag till kärnan i min argumentation för ”Tybblebron”. Det senaste försöket med ”bro” mellan Strömsborg och Hästhagen var helt vattenförankrat vilket utgjorde ett hinder för den livliga kanottrafiken. Om jag minns rätt fanns det en liten lucka som kunde öppnas för att möjliggöra förbifart. Nog så komplicerat.

Jag ser framför mig sektioner/delar av ”Tybblebron” och sjäivklart också trapporna majestätiskt förbinda Strömsborg med Hästhagen. Ingen islossning/vårflod kan rå på denna. Ett permanent bygge med andra ord, som dessutom blir vad jag förstår ekonomiskt fördelaktigt med tanke på att råmaterialet redan finns (viss reparation på limträbalkarna skulle visst behövas). Allehanda flytetyg skulle nu fritt kunna passera

Jag vet att KFUM och Karlslunds Hembygdsförening, vilka starkt vurmar för området, delar mina tankar om att ”ta höjd för Strömsborg-Hästhagen”

Krister Strand

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel