Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bro och 6 miljoner som blåste bort

Annons

Det har skrivits en del om bron till Borgmästarholmen av både entreprenör, politiker och tjänstemän. Alla försöker avskriva sig från ansvar för del felaktiga trots att alla, eller nästan alla var med i beslutet. Lucas Sander skyller på sidokrafter som förmodligen har funnits sedan Alsen bildades, men ändå valde han att slå blå dunster i politiker och tjänstemän för att få bygga bron och få betalt för den.

Om man hade gett ett uppdrag till 6:orna på Sjöängen att limma ihop ett antal rektangulära frigolitplattor i ett par meters längd och utsätta mitten för ett tryck med tummen så hade alla förstått att en sådan konstruktion inte skulle fungera i en öppen sjö med vind och vågor. Visst var den förankrad med betongblock, men med lösa kedjor för att kunna fungera vid hög/lågvatten. Kanske ett slack på 60-70 cm som tillät bron att röra sig fram och tillbaka vilket medförde att skarvarna mellan flytblocken havererade.

Den gamla bron var tekniskt sett mycket mer avancerad och anpassad med fritt vatten mellan blocken och rörde sig inte på samma sätt i vind och sjö. Den gamla bron hade enkelt kunnat breddas och fått en ny överbyggnad i trä till en mindre kostnad än detta lurendrejeri.

Nu när den nya bron snart har gjort sitt så kommer det nya kostnader för borttagning av flytblock, ankarblock och övrig anordning för båtar etcetera.

Något ansvar kommer säkert inte att utkrävas utan det blir skattebetalarna som får stå för fiolerna.

”Hagamannen”

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel