Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag att kasta en kylig blick på kvinnors liv

I dag fyller den internationella kvinnodagen 100 år. Den instiftades av den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn med syftet att agitera för kvinnlig rösträtt.

Annons

Somliga hävdar att den borde lägges ner. De frågor som traditionellt ses som kvinnofrågar - till exempel abortfrågan och barnomsorg - är politiska frågor som berör alla. Dessutom är risken med sådana temadagar att de fungerar som alibin: När den är avklarad behöver vi inte lyfta frågan om jämställdhet förrän nästa år.

Det ligger en poäng i kritiken. Men när nu denna kom-ihåg-dag med ett seriöst innehåll finns i vårt medvetande är det vår plikt som liberaler att påminna om sådana basala saker som jämställdhet, där lika lön för lika arbete och ett delat ansvar för hem och familj är självklara beståndsdelar, och att gång på gång lyfta fram att alla människor oavsett gender eller sexuell läggning ska ha samma rättigheter.

Den manar också till att kasta en kylig feministisk blick på tillståndet både hemma i Sverige och i världen med fokus på kvinnors liv.

På 100 år har den kvinnliga rösträtten gjort sitt segertåg. Men i Saudiarabien och Vatikanstaten kan ännu inte kvinnor rösta. Sedan finns det ett brett spektrum frågor där det med en underdrift finns mycket att göra. I en debattartikel i DN (6/3) utnämner sex kvinnor med journalisten Kattis Ahlström som första undertecknare mödradödligheten till en av vår tids stora skandaler.

Fortfarande dör mer än en halv miljon kvinnor och 3,5 miljoner spädbarn i världen i onödan på grund av otillräcklig vård. Motmedlen heter preventivmedel, information, säkra aborter och förlossningsvård. Ett sådant program är kontroversiellt för religiösa grupper som förnekar kvinnan rätten till sin kropp.

Det sexuella våldet mot kvinnor uppträder i många skepnader världen över: Från enskilda våldtäktsmän till soldater som ägnar sig åt massvåldtäkter. I Sydafrika förekommer så kallade korrigerande våldtäkter när lesbiska kvinnor ska ”botas”. Dessutom är kvinnokroppar råvaror i sexindustrin. Då har vi inte ens nämnt det gamla vanliga våldet mot kvinnor i nära relationer.

Också i yrkeslivet finns det hinder. I Sverige utvecklas jämställdheten på chefsnivå ytterst långsamt.

Men en ljusglimt i den denna rapsodiska rundmålning är att unga välutbildade i kvinnor i amerikanska storstäder är på väg att gå om männen lönemässigt.

Det går nog framåt – men i ojämn takt globalt sett.