Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för gammalt skogsarbete

Svenska Fergusonklubben Grålle arrangerade i går Skogsdag i Fagerbjörka. Besökarna fick se prov på gammalt, hederligt skogsarbete med veterantraktorer och brukshäst.

Annons

– Det är som en friluftsdag för folk så att de får komma ut och se lite. Det finns ju barn som aldrig sett sådant här, säger Ingvar Boo, som äger marken och husen i Fagerbjörka.

Cirka 800 personer besökte. De kom från olika håll i Mellansverige, bland annat Gunnarskog i Värmland, Björkvik och Kopparberg. Ett tiotal traktorer visades upp som drog virke ur skogen intill.

– Det här visar att det går att använda veterantraktorer i skogen. Och att använda häst har börjat komma tillbaka lite, för gallring och att ta reda på timmer, säger Karl-Erik Dahm, som är en av två sektionsledare i klubben.

Brukshästen Isabell och Lars Eriksson visade också prov på gammaldags skogsarbete.

Christer Andersson från Ekeby Almby tittade på en gammal Bolinder Munktell-traktor.

– Jag har alltid varit intresserad av gamla veterantraktorer. Min farfar var smed och arbetade på en stor gård. Jag har själv en gammal 50-talare. Men jag plogar bara med den hemma på gården, säger Christer Andersson.

Läs mer i söndagens NA.