Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En digital läkare är bättre än ingen alls

Svar

... till Maria Ripenberg angående digital sjukvård, NA 7 april.

Ibland är svaret så enkelt så det knappt behöver sägas, men uppenbarligen har många av Sveriges läkare och politiker väldigt svårt att se att den nedmontering man gjord av vår välfärd under många år har en direkt konsekvens i det ökade trycket på aktörer som KRY. Vem ska annars ta hand om våra sjuka?

Jag har arbetat största delen av mitt yrkesliv inom hälso- och sjukvård och har både som yrkesarbetare och patient följt resan som innebär att chansen att träffa en läkare, och framför allt samma läkare, har minskats radikalt. Det är väldigt svårt att få en läkartid i dag om du inte är riktig duktig på att motivera och beskriva dina symtom, något många har svårt för.

Du får prata med en, ofta stressad, sköterska som via ett kort samtal skall avgöra din rätt att träffa en läkare. Dessa sköterskor är givetvis väldigt kompetenta men de har inte tid att lyssna utan uppfattas stundtals som ”grindvakter” av patienterna med uppgift att minimera antalet läkarbesök (eftersom läkare knappt finns tillgängligt).

I dag finns knappt den läkare som håller ihop mitt ärende, ingen har helhetssyn över diagnoser och mediciner.

Be oss inte att sluta använda den möjlighet som faktiskt finns till lättillgänglig vård för att ni ska bygga upp vårdcentralerna igen, det borde varit gjort för länge sedan och till det är klart så kan du få träffa samma läkare hos din digitala vårdcentral som förra gången du sökte hjälp. Det kostar att nedmontera!

”Dr Nordström”

Kumla

Svar direkt:

Politiker i flera regioner protesterar nu eftersom de digitala samtalen med läkare och sjuksköterskor – som alltså inte kan ersätta verkliga läkarbesök – tar resurser genom utomlänsersättningar. De pengarna behövs just för att rusta den regionala primärvård som du tycker dig sakna. Bristerna i husläkarsystemet är uppenbara, men det betyder inte att vi ska sluta sträva efter en likvärdig och behovsstyrd vård. Den vårdföretag som säger sig i första hand vilja göra sjukvård så ”attraktiv” som möjligt har en helt annan agenda.

Maria Ripenberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel