Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fossilfri framtid kräver nya gruvor

Välståndet i världen stiger. Allt fler människor tar sig ur fattigdomens misär. Tillgång till fossilfri el är avgörande och då krävs ytterligare stora mängder metaller. För att begränsa temperaturhöjningen till 2 grader, beräknar FN:s Råvaruorgan (IRP) att det krävs mer än 600 miljoner ton metaller och Världsbanken tio gånger mer batterimetaller. Återvinning är nödvändigt men det räcker inte. Det saknas inte metalltillgångar på jorden men produktionen klarar inte att möta den gröna omställningen.

Sverige är i dag ett ledande gruvland inom EU. Enligt SGU har Sverige fortsatt stor geologisk potential. Systemet för tillstånd blockeras av brist på beslut. Vi föreslår ett hållbarhetstillstånd, som handläggs av ett organ, där alla aspekter av hållbarhet: miljö, social och ekonomi, beaktas med ett helhetsperspektiv för alla särintressen.

Hela vårt samhälle är uppbyggt av eller med metaller, men många vill inte tillåta gruvor. Det är en ohållbar inställning. Finns möjligheter, måste Sverige bidra. Aktiva gruvor som Garpenberg i Hedemora, Lovisagruvan i Lindesberg och Zinkgruvan i Askersund samt nya fyndigheter, måste kunna utvecklas och bidra till Bergslagens utveckling under ytterligare många hundra år. Sverige är bland de länder i världen som har bästa förutsättningar att bidra till den globala metallförsörjningen med kompetens och erfarenhet, strikta miljökrav, avancerad utrustning och spetsforskning.

Tomas From

bergsingenjör

Magnus Ericsson

adj. Prof. Mineralekonomi, LTU

Rolf Sandström

prof. em. Materialteknologi, KTH.

Ledamöter av Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för Bergs- och materialteknik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel