Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En grannfejd att se fram emot

Det är inte ofta örebroare är populära i Karlskoga men när det körs STCC på Gelleråsen sker ett märkligt undantag.
Ronnie Peterson banade väg på sin tid när Kanonloppet lockade 35 000 åskådare till Gelleråsen.
På senare år har Richard Göransson och Fredrik Ekblom blivit karlskogingarnas gunstlingar. För att inte tala om Thed Björk som till och med flyttat dit.

Annons

Har sällan hört så många glada tillrop på en och samma gång som när jag promenerade med Göransson från presskonferensen i Pit Stop café bort till depån efter dubbelsegern i går. Många tackade för underhållningen.

Göransson är populär bland racingfansen, inte minst efter den otäcka kraschen i premiären i Danmark. Två ryggkotor gick sönder och han kunde ha blivit förlamad. Bara fem månader senare kör han skiten ur alla konkurrenterna. Det är sånt som imponerar.

Uppkörningen från åttonde till första plats i det andra loppet var bland det svettigare jag sett på svenska racerbanor. Det vita BMW:n flög fram som en raket. Richard medgav själv att det kan ha varit hans bästa STCC-lopp någonsin.

I den form Richard befinner sig i just nu kan han faktiskt bli mästare i år igen trots att han hittills bara kört tre av sex deltävlingar. Men då krävs en rejäl portion stolpe in i de tre sista deltävlingarna. Göransson är 49 poäng efter Fredrik Ekblom och 44 efter Rickard Rydell men om de kör bort sig i något eller några race är det faktiskt fullt möjligt.

Jag tror ändå att Ekblom håller undan. Medan Göransson är den snabbaste föraren i STCC är Ekblom den säkraste och taktiskt mest slipade. Ekblom är som en maskin bakom ratten. Han kan pricka på tusendelen samma tid i varv efter varv om så behövs. Ekblom har dessutom all den rutin som krävs, och lite till, för att vinna mästerskapet en fjärde gång och tangera Göranssons rekord på fyra SM-guld.

Om inte annat blir det en rolig grannfejd att följa. Jag bor redan granne med Ekblom i Adolfsberg och får Göransson som ny granne från den 1 oktober. Känns som jag måste byta bil snart. Kan inte lämna barnen på dagis i min gamla rostiga Saab från 2001 i ett sånt sällskap.

Örebroduellen i all ära, men det alla pratar om just nu är den utbrytarserie, TTA, som fyra av de tunga STCC-stallen planerar till nästa år.

Pratade med Richard Göranssons mamma Lena och pappa Curt om saken på väg hem från Gelleråsen. De ser inga vinnare med två serier, bara förlorare.Om svensk racing ska överleva som publiksport finns inte utrymme för två serier. Inte funktionärer heller, för den delen. Eller sponsorer. Företrädare för båda organisationerna måste sätta sig ner och komma överens om ett gemensamt reglemente, och det å det snaraste.

Annars lär inte 14 200 åskådare komma tillbaka till Gelleråsen i framtiden.

Och svensk racing blir lika urvattnad som före STCC-epoken.