Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En halv seger, men vi nöjer oss inte"

Försvarsmaktens önskemål om att få utöka flygverksamheten från 20 till 80 dagar per år har väckt reaktioner runt hela Vättern. Nu backar försvarsmakten till 50 dagar per år.

Under onsdagen hölls ett möte för allmänheten i Ödeshögs sporthall och på plats fanns representanter från fyra Vätternkommuner, Försvarsmakten, Vätternvårdsförbundet och Aktionsgruppen Rädda Vättern.

Risken för sämre vattenkvalité är en av frågorna som har lyfts fram.

Det har också flaggats för mer buller, så pass höga nivåer att en del lantbrukare befarar djurförbud.

Under mötet meddelade Folke Borgh, chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet, att man tagit till sig av synpunkterna och nu krympt antalet övningsdagar i sin tillståndsansökan.

– Vi har justerat ned det från maximalt 80 till 50 dagar per år genom att ta bort en del helikopterdagar, sade Folke Borgh.

Det blir också övningsuppehåll mellan juni och augusti – med undantag för beredskapsövningar.

– Det kan röra sig om någon enstaka dag och det blir inte varje år, sade Folke Borgh.

Tillståndsansökan

Avsikten är att lämna in en tillståndsansökan till länsstyrelsen i Västra Götaland veckan efter påsk. Ambitionen är att lägga ut dokumentet på Försvarsmaktens hemsida.

Folke Bergh betonade att det är långt ifrån klart att förslaget går igenom. Det slutliga beslutet tas av regeringen.

– Det finns fortfarande många möjligheter att lämna synpunkter under processens gång, sade Folke Borgh.

20-tal intresserade

Elisabeth Lennartsson från Olshammars utvecklingsgrupp var en av deltagarna på mötet. Hon hade fått med sig ett 20-tal intresserade från området runt Norra Vättern.

– Att de minskat ner det till 50 dagar om året är en halv seger, men vi nöjer oss inte med det utan ska fortsätta att bilda opinion. Vattnet är så viktigt att vi inte ska förorena det i onödan, säger hon.