Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hjälp för fastighetshusägare med enskilt avlopp

Annons

Replik till Arne Gunnarssons debattartikel om enskilda avlopp i Nerikes Allehanda den 6 augusti.

Arne Gunnarsson är i sin replik kritisk till avloppsdeklarationer som innebär att fastighetsägare ska låta en oberoende part kontrollera det egna avloppet vart sjunde år. Vi ser att avloppsdeklarationer har stora fördelar:

Fastighetsägaren får en tydlig bild av hur bra det egna avloppet fungerar. Avloppsdeklarationen blir, precis som bilbesiktningen, en regelbunden kontroll som gör att problem kan förutses i tid och stora oväntade kostnader undvikas.

Varje fastighetsägare är ansvarig för sitt eget enskilda avlopp.

Priset för denna trygghet motsvarar högst 2 kronor per dag, vilket ska ställas i relation till miljökostnaden för illa fungerande avlopp och akuta kostnader för avloppshaverier till följd av bristande underhåll.

Kommunen får dessutom bättre underlag för sin tillsyn och kan prioritera områden i kommunen där problem med avloppen är som störst. Det är viktigt att kommunerna kan jobba effektivt och målinriktat. Med dagens åtgärdstakt skulle det ta 45 år innan alla små avlopp håller tillräckligt god standard.

Det är hög tid att våra avlopp uppfyller miljö- och hälsokrav satta för 50 år sedan. Varje fastighetsägare är ansvarig för sitt eget enskilda avlopp. En avloppsdeklaration blir en hjälp för fastighetsägaren att ta det ansvaret.

Anders Mårtensson

vd, VVS-fabrikanternas råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons