Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hjälpande hand med läxorna

När skoldagen är slut på tisdagar kan eleverna i klass 5A på Fylsta skola stanna kvar för att få hjälp med läxorna av Margareta Käck. En gång i veckan erbjuds även hjälp med skolarbetet via kyrkorna, där flera personer arbetar ideellt med att ge läxhjälp.

På Fylsta skola finns en lång tradition av att klassföreståndaren ger läxhjälp till sin egen klass.

– Som jag vill minnas så började det för kring tio år sedan. När vi lärare skulle ha mer arbetsplatsbunden tid, kände vi att vi då också kunde utnyttja den tiden till att hjälpa våra elever, säger Margareta Käck, som gick i pension för två år sedan och nu ibland vikarierar för klass 5A på Fylsta skola.

– Det behöver inte alltid handla om läxor, utan blir mer som ett extra stöd i skolarbetet, och personligare än då hela klassen är samlad.

Det händer att läxhjälpen måste ställas in, då lärarna är upptagna av annat. Men för klass 5A gäller vanligtvis en halvtimme varje tisdag efter skoldagens slut. Deltagandet är helt frivilligt, men ibland skickar föräldrar med en tillsägelse om att deras barn ska stanna den extra halvtimmen.

På onsdagseftermiddagar ger medlemmar från Kumlas kyrkor läxhjälp, som inleds med att någon av ledarna går ner till Kumlaby skola och möter barnen. I flygelbyggnaden intill pastorsexpeditionen börjar man med att fika tillsammans. Ibland kommer även barn från Malmens skola.

Under NA:s besök var antal vuxna per barn, som man så ofta talar om i skolsammanhang, minst sagt generöst: fem ledare på två barn.

– Det brukar vara minst fem barn annars. Vi tycker de är rätt lagom många nu. I höstas kom upp emot 15 barn och då var det nästan svårt att hinna hjälpa till på ett bra sätt, säger Erica Boge, diakon i Svenska kyrkan och en av två ledare som ger läxhjälp på betald arbetstid. Övriga ledare arbetar ideellt, efter att kommunen kommit med en förfrågan förra vintern om kyrkorna kunde tänka sig att ställa upp med läxhjälp.

Läs mer i fredagens NA.