Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klassiker värd att vårda

Strömming är bra mat, även när den kallas för sill.
Billig, nyttig, miljövänlig och lätt att variera. Vi borde alla äta mera strömming.

Annons

Vi är på tok för dåliga på att äta fisk överlag. Ännu sämre är vi på att äta sill och strömming. Jag fick något av en chock när min 24-åriga pärla till assistent erkände att hon aldrig smakat stekt strömming.

"Men i skolan, då? På jobbet? Lunchrestaurangen? Hemma hos mormor?"

Stackarn skakade bara på huvudet. För mig var det ett mysterium, men samtidigt en nyttig läxa.

Föra vidareDet är alldeles för stor del av vårt fantastiska matarv som håller på att försvinna i ett tacodoftande träsk av halvfabrikat, hämtpizza och chicken nuggets. Vi är så upptagna med att vara moderna och nyfikna att vi glömmer bort att lära våra barn att äta svensk husmanskost.

Missförstå mig rätt, jag är den första att omfamna italienskt, asiatiskt och riktig texmexmat. Men vi har liksom ett ansvar bland kastrullerna. Om inte vi för traditionen vidare - vem ska då göra det? Snart kanske det inte finns några mormödrar kvar som kan visa konsten att göra kåldolmar.

Och strömming/sill är en av de finaste skatterna i vårt gemensamma skafferi. Som ett led i att uppdatera traditionen och föra den vidare i en mer tidsanpassad anda har jag uppfunnit några strömmingsrätter med internationalla influenser.

Måttlig mängdVi har ju vår högst älskade svenska stekta strömming med lingon, skirat smör och potatismos. En klassiker som vi aldrig får glömma. Men inget är så bra att det inte tål att varieras mellan varven. Lite nya smaker kan övervinna gnälliga strömmigsskeptiker.

För strömming är strålande mat. Den hotas inte av utfiskning, den kostar nästan ingenting, den innehåller massor av nyttiga näringsämnen (även om man tydligen inte ska äta den för ofta på grund av dessa eländiga miljögifter), den går kvickt och lätt att laga. Dessutom är den förbaskat god.

En gudagåva som även nästa generation borde få uppleva. Och nästa.

Annons