Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kväll med miljöfrågor

Förslaget till miljömålsplan i Lekebergs kommun diskuterades nyligen i olika grupper i samband med kommunfullmäktiges sammanträde. Ett 15-tal kommunmedborgare och intresseföreningar deltog.

Speciellt inbjuden gäst till kommunfullmäktige var Jan Malmgren, stadsekolog i Västerås och blivande samhällsplaneringschef i Varbergs kommun. Han har bland annat bidragit med hjälp till den naturvårdsplan som kommunen har.

Framtidsfrågor

Inledningsvis talade Jan Malmgren om olika framtidsfrågor som till exempel den globala uppvärmningen och kolets kretslopp.

– Vi går mot längre intervall i klimatet och en havsnivåhöjning med en meter inom en 100-årsperiod. När det gäller vatten handlar det om att planera för bättre vattenresursbevarande i åar, sjöar och hav och det kräver stora resurser, berättade han.

Konflikter om resurserAndra exempel på ämnen Jan Malmgren berörde var energi, material, mat, boende och globalisering. I ett framtidsperspektiv tog han även upp problem som överbefolkning, konflikter om resurser, folkvandringar, smittspridning och antibiotikaresistens. Det handlade en del om lokalproducerad mat och offentlig upphandling. Avslutningsvis pekade Jan Malmgren på den 16 nationella miljömålen som antogs av riksdagen 1999.

– Det är bråttom och fler måste göra mer. Vad gör Lekebergs kommun, undrade han.

Och därmed satte de tio olika grupperna i gång med halvtimmeslånga diskussioner kring bland annat begränsad klimatpåverkan, frisk luft, giftfri miljö, levande sjöar och vattendrag, och ingen övergödning som är prioriterade i kommunens miljömålsplan. Grupperna gjorde en så kallad Swot-analys och tog fram styrkor och svagheter i hos kommunen.

– Vi är tacksamma för att få in synpunkter, avrundade kommunchef Eva Jonsson.