Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En man var på väg inför att ta livet av mig"

Vi lyckades inte mobilisera våra väljare, det är en orsak till att Folkpartiet tappade så mycket i omvalet. Det menar Staffan Werme. Han är även bekymrad över fixeringen vid hans person, som har lett till hot mot honom.

Annons

Staffan Werme tog ledigt dagen efter valet. Det hade han bestämt sig för tidigt. Oavsett om de vann eller inte ville han ha tid att tänka över resultatet.

– Ibland måste man ta sig tid att fundera. Ett av de stora bekymren i politiken i dag är att allt ska gå så fort och kommenteras kort och enkelt, säger han.

Små skillnader

En analys efter en dags ledighet är att partiet inte har lyckats mobilisera sina väljare. Ett skäl till det ser han i att skillnaderna mellan blocken har varit små.

– På något sätt känns det som om de har haft att välja mellan två olika sorters Socialdemokratisk politik. Då är det inte ett tillräckligt incitament för våra väljare att resa sig från rabatten för att gå och rösta, säger Staffan Werme.

Hur kunde ni ha stuckit ut lite mer?– Jag väntar med det svaret. Men jag har en del funderingar där vi borde kunnat ha en tydligare både liberal politik, men också koalitionspolitik. Men det blir också så att när man har en fempartikoalition så slipas kanterna. Det är svårare att köra en tydlig politik i en koalition än som ett enskilt parti. Man får fundera rätt mycket kring det innan valet 2014, säger han.

Han upplever också att politiken har blivit för personfixerad och att det har varit en kampanj mot honom.

– Jag, Staffan Werme, namnet, har fått klä skott för i princip allt. Det är ett skifte mot förr, då det var partierna. Mats Sjöström nämndes aldrig vid namn så, utan det var Socialdemokraterna, säger han.

Han berättar att han har utsatts för hot.

– Det otäckaste händelsen var på Wasa konditoriet. Det var en man som var på väg in för att ta livet av mig, men personalen stoppade honom och sa att jag inte var där, säger Staffan Werme.

Har du polisanmält?– Nej, alltså man gör inte på det sättet. På något sätt har det blivit en del av politikens vardag. Man lever i det här spänningsfältet, säger han.

Han har talat mycket om smutskastning och en låg nivå i valrörelsen, men har också fått samma beskyllningar mot sig.

– Visa de konkreta exemplen. Vad vi har gjort och vad de har gjort så kan du jämföra högarna, säger han.

Har ni förlorat på du har pratat om den låga nivån i valrörelsen?– Ja, absolut. Vi tog en risk bara genom att ställa oss bakom överklagande som parti. Jag tror inte att det gav någon goodwill, men det var nödvändigt för demokratin, säger Staffan Werme.

Han tänker fortsätta med politiken i opposition, om han får medlemmarnas förtroende. Han vill däremot inte prata om hur oppositionarbetet ska se ut. Det får vänta tills en ny majoritet är helt klar.