Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En meteorologs synvinkel på 2010

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Både januari och februari var kall och det förekom ovanligt långa perioder utan blidväder, på en del håll i mellersta Sverige hade det inte förekommit någon dag med plusgrad ens i slutet av februari! Snödjupet var också ovanligt stort i söder och det var kanske inte så konstigt att vi tidigt fick förfrågan om våren. Våren var ganska beskedlig i början men i april tog den ett glädjeskutt upp över Norrland.

Under april ökade även intresset för det storskaliga vädret då vulkanaska från Island ställde till det för flygtrafiken. Väderintresset lugnande inte direkt ner sig i maj då sommaren kom ovanligt tidigt till nordöstra Sverige och Haparanda satte värmerekord. Sommarvädret är alltid intressant och vinklingen blev bland annat åt torkan i södra Götaland till följd av en lång varm och torr period efter midsommar.

Det blev rejäl kompensation då det i augusti kom en hel del regn i södra Skåne! Mediaintresset för väder är ofta litet under hösten men från oktober ökade intresset igen då det blev kallt och kylan höll i sig resten av året. I november fick östra Småland fem gånger normal månadsnederbörd och till första advent var Sverige inbäddat i ett vitt täcke som höll året ut. I Skåne och Blekinge kom det under julhelgen extra mycket snö som gav en hel del problem.