Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon behövs till markstudier

Det har konstaterats att ännu ett markområde i Silvergruvan innehåller högre halter tungmetaller än vad riktvärdena rekommenderar för boende. Nu behövs 1 miljon kronor för en huvudstudie.

2008 sanerades ett stort område mark i byn. Totalt 25 000 ton förorenad jord och sand grävdes bort och ersattes med ny. Det var föroreningar från ett vaskverk som fanns där förr.

I samband med saneringsprojektet anmälde en fastighetsägare intill att den hade vad som såg ut att vara vasksand på sin tomt.

Naturvårdsverket beviljade pengar till en förstudie och den studien bekräftade att även det här markområdet innehöll föroreningar som arsenik och bly.

En huvudstudie behöver nu genomföras innan ett eventuellt nytt saneringsprojekt kan bli verklighet. Kommunen betonar i sin ansökan till myndigheterna att objektet, alltså det förorenade fastighetsområdet, bedöms utgöra en mycket stor risk för människors hälsa och för miljön.

Kostnaden för en huvudstudie beräknas bli 850 000 kronor. Kommunen och Bergslagens kommunalteknik, BKT, ansöker om totalt 1 miljon kronor varav 150 000 kronor till oförutsedda kostnader. Huvudstudien beräknas ske 2011.