Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon kronor plus

I september pekade prognosen på att Ljusnarsbergs kommun skulle göra ett underskott på 3,3 miljoner kronor för 2009. Sedan dess har ekonomin blivit bättre och eventuellt kan det bli ett plus.

Annons

– Vi räknar med att det kan bli ett plus på cirka en miljon kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Vi är glatt överraskade över den här förbättringen. Det känns jättebra med tanke på att vi har ett tungt år framför oss.Kommunens ekonomichef Bo Wallströmer vill inte spekulera om hur bokslutet kommer att bli. Han vill avvakta bokslutet för Bergslagens kommunalteknik (BKT). Ekonomichefen befarar att det kan bli ett minus på renhållningssidan. Blir det så kommer resultatet för Ljusnarsbergs kommun att påverkas negativt.

Nedskrivningar

– Dessutom ska kommun-styrelsen på onsdag ta ett beslut om nedskrivningar av bokförda värden på fastigheter med cirka 3,7 miljoner kronor. Klubbas förslaget igenom kommer resultatet att påverkas negativt, säger ekonomichefen och fortsätter:

– Hur det än blir med BKT:s bokslut och föreslagna nedskrivningar har kommunens ekonomi gått åt rätt håll under de senaste månaderna. Det är roligt att det går åt det här hållet.

Två faktorer

Framförallt är det två saker som gjort att Ljusnarsbergs ekonomi går åt rätt håll. I december sänktes arbetsgivaravgiften, vilket minskade kostnaderna med två miljoner kronor. Dessutom har skatteprognosen sedan i september förbättrats med en miljon kronor.

– Vi har haft lite stolpe in med olika poster, säger Bo Wallströmer. Bland annat har vi sålt en obligation, som gav 400 000 kronor i vinst. Skolan har lyckats hålla sin budget bättre än vad som sagts tidigare. Jag tror också vi kan utläsa effekter både av inköps- och anställningsstoppet.