Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon kronor till forskning om äldre

De forskar om äldre personer som vistas på korttidsboenden. Nu har de, som kommer från flera län, fått sammanlagt en miljon i stöd till projektet. En av dem är Eva Carlsson, sjuksköterska och utvecklingschef på Lindesbergs lasarett.

Eva Carlsson är verksam vid Vårdvetenskapligt centrum i landstinget och forskar om munhälsa, livskvalité, svälgproblem och ätande hos äldre personer som vistas på korttidsboende.

Korttidsvårdens innehåll är ett ganska outforskat område. Mer känt är att personer som kommer till korttidsboenden ofta är svaga äldre, och att många har problem med munhälsa, nedsatt näringstillstånd och sväljsvårigheter.

Från landstinget ingår även Katri Stålnacke och Anders Holmlund, Folktandvården, i forskningsteamet. Samt Mona Persenius och Inger von Bülzingslöwen, Värmland, Lena Olai, Dalarna, samt Mary Hägg, Gävleborg.

Pengarna kommer från Regionala forskningsrådet i Uppsala/Örebroregionen, samt forskningskommittén inom Örebro läns landsting.