Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En misslyckad flirt med pizzerianostalgi

Om man tittar tillbaka på krogvärlden i Örebro under de senaste decennierna, så har mycket förändrats. Men det finns fortfarande ställen där tiden nästan har stått stilla – Adriatic på Storgatan är ett av dem.

Många av oss inbitna örebroare känner igen Adriatic från den tiden då det var en av stadens fortfarande ganska få pizzerior, med lokal ganska långt ner på Stortorget.

Numera har krogen återuppstått i hörnet av Storgatan och Fredsgatan.

Redan när man kommer in på lunchrestaurangen ser man att det är en lunchkrog som vårdar sin pizzeria- historia. Inredningen går i brunt och lila, med träfärgade stolar. Väggarna är visserligen målade men på håll påminner ytan ändå om en vävtapet. Längs ena väggen står ett par spelautomater. Men där finns också stora hörnfönster som vetter ut mot de båda gatorna som faktiskt myllrar av liv vid lunchtid.

Personalen är mycket trevlig. De småpratar vänligt och diskuterar manikyr med en av lunchpatrullens medlemmar. Det är lätt att förstå att många gäster uppför sig som stamgäster, här känner man sig välkommen.

Problemen börjar egentligen först vid maten.

För 85 kronor får man först ett rejält salladsbord med diverse olika grönsaker och någon pastasallad. Tyvärr är alla grönsaker dränkta i olika såser så det är tungt, nästan lite ofräscht, och flirten med tiden som gått är tydlig i överkant.

Även varmrätterna serveras i bufféform: raggmunk och fläsk, pasta med tomatsås och korv, fiskgratäng och köttbullar.

Men de lider av samma åkomma som salladsbordet. Maten är för tung och lite överkokt eller överbakad, eller inte färdig.

Raggmunken är kladdig och tung i stället för lätt frasig och fläsket saknar stekyta. Det påminner om skolmat och köksos från 70-talet. Och nånstans mitt i den lite kladdiga smaken finns något som ändå är lite lockande – nästan syndigt som när man åt knäcke-bröd med smör och aromat till mellanmål när man precis började gå hem själv från skolan.

Pastan är överkokt och vi önskar lite mer smak på såsen, fisken är kryddad med fetaost och tomat men är ändå ganska svåräten. Till slut får ett antal ben oss att överge portionerna.

För 119 kronor kan man få en plankstek, och går man på Adriatic måste man förstås prova det.

Rätten kommer in på en fin planka och är mycket snyggt upplagd. Vackert potatismos och frästa grönsaker, rikligt med sås. Men även här är det något som fattas, smaken når inte upp till synintrycket.

Efter maten får vi kaffe med ett par sorters småkakor och en hembakad hallonkaka. Dessutom finns där en tallrik med finskurna frukter. Det är ambitiöst och en trevlig avslutning på lunchen.

De 18 som klarat sig bäst

NA har testat fler än 30 lunchrestauranger bara de senaste två åren. Här är de 18 som fått bäst betyg.

Bröderna i hallen: 18,5

Ingeborgs: 18,25

Måltidens hus: 18

Wongs: 17,75

Sen street kitchen: 17

Slottskällaren: 16

Level: 16

Wobbler: 15,75

East west sushi: 15,5

Gamla Örebro: 15,5

Örebro Ölcafé: 15

Södra vattentornet: 15

Chili Wok: 15

Norrtull: 14,5

Soleo: 14

Buono Bistro: 14

Makeriet: 14

Grekiska kolgrillsbaren: 14