Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En morfar håller på att försvinna

Sarah LeanAugusti-minnenÖversättning: Ylva KempeB.Wahlströms

Från 14 år. Hannah och Jodie är systrar. De har en morfar. Omkring dem finns en berättelse. Men någonstans håller berättelsen på att försvinna. Och morfar minns inte så bra längre. Om han minns över huvud taget. Fast Hannah ger inte upp. Hon vill veta vad den där berättelsen handlade om. Vad var det morfar ville säga. Varför är 18 augusti ett så viktigt datum för honom?

Därför ger hon av sin uppmärksamhet, hon ger honom rostat bröd till frukosten, så som han vill ha det. Hon märker att han minns bättre, och det håller honom vid liv.

Hennes äldre syster Jodie är också bekymrad för morfadern, fast hon inser samtidigt att morfadern redan är oåterkalleligen märkt. Flickornas föräldrar har inte tid att engagera sig.

Vid ett tillfälle går systrarna tillsammans nere vid hamnen. Det är dagen efter att de hämtat morfadern från en förvirrad utflykt. För att skingra tankarna pratar systrarna om annat.

Hannah konstaterar att Jodie målat sig. Så hon frågar vad hennes pojkvän heter. Men Jodie vill knappast kännas vid att någon pojkvän finns. Då frågar Hannah vilken kraft som är starkast i världen. Deras morfar har pratat om någonting sådant. Jodie vet inte vad hon ska svara på det.

Sarah Lean berättar så vackert ur en liten flickas perspektiv om vänskapen med en morfar. Han representerar det tryggaste i hennes värld. Nu är han bara en skugga av sitt forna jag. Därför är det viktigare än någonsin att ta vara på den närhet som fortfarande finns. Hannah utnyttjar varje ögonblick. Och till sist får hon också svar.

Staffan Engstrand