Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En nedlagd flygplats minskar inte flygtrafiken

Annons

Replik  på debattartikel ”Lägg ned Örebro flygplats” i NA den 30 januari.

Om cirka 100 000 resenärerna väljer att inte ersätta resandet med andra miljöförstörande resealternativ, blir resultatet vid en nedläggning av Örebro flygplats att utsläppen minskar.

Behovet av resande kommer dock förmodligen att kvarstå, även om det kanske sker i mindre omfattning. Följden av en nedläggning blir att vid utlandsresor måste resenärerna åka till större flygplatser för att flyga till utlandet. Förmodligen blir valet Arlanda, och resorna dit kommer nog att i stor utsträckning ske med bil.

Anta att 50 000 resenärer av de cirka 100 000 tar bilen de cirka 40 milen som det blir för fram och återresa till Arlanda, och att en mellanstor bil spyr ut ungefär 1,9 kg koldioxid per mil, föroreningarna blir således betydande.

Det är omöjligt att med säkerhet avgöra vad effekterna blir av att lägga ned flygplatsen i Örebro. Resandet upphör inte utan fortsätta med andra färdmedel och till andra flygplatser som flyger resenärerna vidare.

Stig Wiklund

Grängesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel