Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En ny och viktig fas i Svenska kammarorkesterns historia” – Martin Fröst blir ny chefsdirigent

I dag skriver Svenska kammarorkestern kontrakt med en ny chefsdirigent, världsklarinettisten Martin Fröst tar över hösten 2019. ”En av vår tids mest briljanta och nyskapande musiker”, skriver kammarorkestern om sin nyrekrytering.

Martin Fröst tillträder sin tjänst i Örebro spelåret 2019/2020. Han efterträder då Thomas Dausgaard som istället blir ”Conductor Laureate”, hedersdirigent, för Svenska kammarorekstern.

– Vilken spännande resa detta har varit. Nu när orkestern är på höjden av sin förmåga känns det som rätt ögonblick för mig att utforska nya horisonter samtidigt som jag håller kontakten med dessa fantastiska musiker. Jag är djupt tacksam till alla i orkestern och organisationen och för det underbara och stimulerande äventyret vi har upplevt tillsammans. Detta har en speciell plats i mitt hjärta. Medan jag ser fram emot att genomföra spännande projekt i min nya roll som Conductor Laureate vill jag också välkomna min vän Martin Fröst som min efterträdare, skriver Dausgaard i pressmeddelandet.

Svenska kammarorkestern konstnärliga ledare, Gregor Zubicky, berättar för NA att nyrekryteringen handlar om ett nytt steg, en ny och viktig berättelse, i deras historia.

– Jag är mycket upprymd över att vi snart börjar ett nytt kapitel i vår berättelse med Martin Fröst. En kammarorkester är som en familj och vi har reda n ett långt förhållande med Martin innehållande konserter, inspelningar och turnéer. Vår senaste kollaboration var den uppseendeväckande medverkan vid Nobelmiddagen 2016. Svenska Kammarorkestern har haft en fantastisk resa med Thomas Dausgaard och därför är vi mycket glada att han fortsätter som vår hedersdirigent ”Conductor Laureate”. Med Martin som drivkraft känner vi förtroende för att framtiden kommer att vara storslagen, fylld med energi, kraft och berättelser, skriver han i pressmeddelandet.

Martin Fröst, som nyligen blev nominerad till Nordiska rådets musikpris 2017, släpper snart sin andra inspelning för Sony classical album. Hans framtida engagemang innefattar bland annat Los Angeles philharmonic, BBC symphony orchestra och Gewandhausorchester.

– Deras passion och kreativitet som kollektiv och som individuella musikerär obegränsad. Jag ser väldigt mycket fram emot att ansluta till Svenska kammarorkesterns resa, och förhoppningsvis bidra till deras redan gedigna och alltjämt växande rykte som ledande kammarorkester på dom internationella podierna. Tillsammans hoppas jag att vi kan vidga ramarna för vad en orkester är och skulle kunna vara. Jag gläder mig mycket att samarbeta med Gregor Zubicky som med sin kreativitet står bakom mycket av deras fantastiska framgång. Jag är också glad åt Thomas Dausgaards roll som hedersdirigent. Det är verkligen en stor ära och glädje att få ansluta till denna musikaliska familj, skriver Martin Fröst själv i pressmeddelandet.

► In english: Martin Fröst becomes new chief conductor of the Swedish chamber orchestra

Läs också: Längre intervju med Martin Fröst om uppdraget