Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ohållbar kösituation för personer med funktionsnedsättning

Bostadssituationen för personer med funktionsnedsättning i Örebro har kommit att bli hållbar och den kommer inte att bli bättre så länge Socialdemokraterna styr. Detta är ingen hemlighet och det stör mig rejält att dessa människor inte behandlas på ett värdigare sätt.

I Örebro kommun tar det långt över tre månader att verkställa beslut om grupp- eller servicebostad. Den som väntat längst på beslut om bostad har väntat drygt fyra och ett halvt år. För den enskilde är detta naturligtvis förskräckligt.

Problemet är att gruppbostäder eller servicebostäder inte färdigställs i önskvärd takt. Sedan 2017 har inte en enda gruppbostad eller servicebostad färdigställts samtidigt som de styrande partierna verkar förneka problemet.

Örebro kommun har en historik med en hög andel av befolkningen som har behov av LSS - insatser och tillhandahåller också en rad olika insatser inom området. Med den vetskapen borde det därför vara möjligt för kommunen att planera behovet av gruppbostäder och servicebostäder mycket bättre.

Enligt boverkets bostadsmarknadsundersökning för 2020 framgår att behovet av särskilda boendeformer för personer med funktionsnedsättning i Örebro inte kommer att vara tillgodosett vare sig om två eller om fem år. Med den vetskapen borde naturligtvis den nyligen antagna lokal- och bostadsförsörjningsplanen för Social välfärd innehållit en långsiktigare behovsanalys. Men yrkandet från Moderaterna och Liberalerna om en bättre struktur i planen fick tyvärr inget bifall.

Att beslut där personer ska få särskilt boende inte kan verkställas är ett lagbrott som samtidigt skapar onödigt lidande för den enskilde. Att kommunen hellre lappar och lagar med olika insatser än att ta tag i problemet från grunden accepterar inte längre vi moderater. Vi kommer kräva svar och åtgärder från ansvariga politiker. Det krävs faktiska insatser för att råda bot på rådande kösituation som är ohållbar.

Emelie Jaxell

gruppledare för Moderaterna

i Programnämnd Social Välfärd (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel