Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En restrött kyrkoherde

Kyrkoherde Willy Ekström slutar sista april. Att han går i pension innebär inte att han slutar jobba. En kyrkoherdetjänst i Norrbärke väntar.

Annons

Det är de långa resorna som får Willy Ekström att söka sig från Ljusnarsbergs församling. Han bor i Smedjebacken och att pendla elva mil om dagen blir tungt, särskilt vintertid.

När en tjänst blev ledig i hemförsamlingen Norrbärke fanns inte mycket att fundera över.

– Jag fyller 65 i april så egentligen går jag i pension. Men jag fortsätter att jobba åtminstone ett par år till. Så länge jag lär mig och kan tillföra något vill jag fortsätta.

Willy Ekström har jobbat två år i Kopparberg. En tid han beskriver som stimulerande och rolig. Mest kommer han att sakna personalen och församlingsbor han knutit kontakt med.

Starkaste minnet blir den stora flytten från Abrahamsgården till Kaplansgården där församlingsexpeditionen nu ligger. Men arbetet med kyrkorådet finns också med i tankarna.

– Det har fungerat bra, med korta bollar och snabba beslut, på ett positivt sätt.

För kyrkorådet gäller det nu att hitta en ersättare. En vikarie är redan på gång.

– Tjänsten ska annonseras ut snarast. Det är inte lätt att hitta en kyrkoherde i dag. Det är ett lite knepigt jobb att få de olika rollerna att gå ihop, att både fungera som präst och chef.

– Att vara själavårdare och även ansvara över personal, arbetsmiljö och ekonomi kan vara tufft.

Trots detta ger sig Willy Ekström i kast med en ny kyrkoherdetjänst.

– Med den erfarenhet jag har är det betydligt roligare att vara chef nu.

Att vara präst är för honom inte arbetsbetungande.

– Det är svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid när det handlar om prästutövandet. Den delen gör jag bara med glädje.