Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stängd dörr och ett BUP i förfall?

Annons

Svar

... på ”Varför accepteras flerårig kö för utsatta och sjuka barn?”, NA 2 februari.

En väntetid på mellan ett till två år är en ohållbar situation för ett utsatt barn med svårigheter, det är minst tolv månader för länge. Detta är en av anledningen till att många föräldrar och sina barn som bor i Region Örebro har vänt sig till ENP Teamet för att få en neuropsykiatrisk utredning gjord inom en rimlig tid. För dessa familjer var kön till BUP inte ett alternativ.

Fram tills nu har detta fungerat problemfritt men ändå står vi med ett hjärta som blöder, en tvist mellan oss och regioner. Region som vi har avtal med och region Örebro som vi inte har ett direkt avtal med. Föräldrar har vänt sig till oss via det fria vårdvalet, precis som det är tänkt utifrån ett nationellt beslut som togs 2015. Du ska kunna söka vård och få hjälp var du än bor i landet!

Detta innebär att regionen inte tänker betala för utredningar som vi har genomfört och som de tidigare har betalat för.

Nu till tvisten som kommer påverka ett 50-tal av de barn som valt att använda sig av det fria vårdvalet. När dessa familjer vände sig till oss stod det klart och tydligt vad det fria vårdvalet innebar på Region Örebro Läns hemsida, en försäkran om att den här dörren var ett säkert alternativ. Den dörren stängdes vid årsskiftet genom remisskrav eller som region Örebro informerade oss om detta gäller enbart för ENP Teamet från och med 20191015.

Detta innebär att regionen inte tänker betala för utredningar som vi har genomfört och som de tidigare har betalat för. Detta gäller de barn som kom in på egenvårds begäran före årsskiftet och som påbörjades innan 20191015.

Vår ambition har alltid varit att lyfta fram vikten kring hur vi ska nå fram till en bra lösning för dessa barn. Som situationen ser ut i dag hamnar dessa barn mellan byråkratins stolar, då den ena part har stängt dörren och den andra försöker få till en förhandling.

Dessa familjer behöver inte fler uppförsbackar i sina liv ...

Som läget är i dag sitter vi med påbörjade utredningar som inte kommer kunna avslutas på grund av faktorer så som käbbel, ekonomi och region-politik. Vad händer med dessa barn, kommer de hamna sist i en kö på BUP som redan är hårt belastad (300 barn om inte mycket mer). Ett BUP som redan kritiseras inifrån av medarbetare, ett BUP som är i ett förfall? Finns det ingenting bättre att spara in på än dessa barn och familjer. Dessa familjer behöver inte fler uppförsbackar i sina liv och som riskerar att hamna sist i kön hos BUP och i samhället!

Åter igen vårat hjärta blöder och BUP stänger dörrar och de stora förlorarna är barnen.

Vad gör vi nu?

John Beers

legitimerad psykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel