Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vecka med mycket räknande

 
Val 2014
Visa alla artiklar

På onsdagen ska Örebro läns röster i EU-valet vara räknade. Men ett fullständigt valresultat kan presenteras först på fredag.

Rösträknarna på länsstyrelsen jobbar för fullt med att granska och räkna de valsedlar som har skickats in från kommunernas vallokaler.

Den som vill veta hur det går kan följa arbetet på Valmyndighetens hemsida.

– Du kan se hur många valkretsar som är räknade och resultatet för dessa samt vem som har fått personkryss. Vi lägger upp det löpande, säger Rickard Linde, valansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

På onsdagen väntas de sista rösterna från kommunerna att komma in. Det är sent inkomna förtidsröster som lämnats in på andra håll än i hemkommunen.

– Vi beräknar att vara klara med den slutliga räkningen på onsdag kväll, säger Rickard Linde.

Men bara för att det går att se hur valet till EU-parlamentet har gått i Örebro län på onsdagen kan Valmyndigheten inte presentera något valresultat med mandatfördelning förrän senare.

– Valmyndigheten gör mandatfördelningen. Då spelar det ingen roll när vi är klara på onsdag utan det är så att valmyndigheten måste invänta den sist färdiga länsstyrelsen i hela landet. När de ser att alla länsstyrelser är klara, då görs mandatfördelningen, säger Rickard Linde.

När det är klart ska respektive länsstyrelse göra en sista kontroll. Först därefter går det att spika valresultatet.

– På fredag kommer det att finnas helt klart slutresultat, säger Rickard Linde.

Den pågående räkningen av Örebro läns röster

Den pågående räkningen av hela landets röster

Den pågående räkningen av personröster (hela landet)