Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vision om svartjobb

I högtidstalen säger socialdemokratiska företrädare att de vill gynna de svaga i samhället. Och så gott som alla vänsterpolitiker betecknar sig som feminister.

Men vilka är det som kommer att gynnas av De rödgrönas arbetsmarknadspolitik?

Rot-avdraget ska bli kvar, det vill säga avdraget för reparationer, om- och tillbyggnad av bostäder.

Det är ett avdrag som gynnar yrkesarbetande män med hyggliga löner: hantverkare som kan fixa rör, installera värmepumpar med mera. Och naturligtvis gynnas de villa-ägare som får dessa tjänster utförda. Det är ett avdrag som 2009 kostade 3,4 miljarder kronor.

Rut-avdraget ska avskaffas, anser De rödgröna. Det är ett avdrag som gynnar människor som står långt från arbetsmarknaden, ofta invandrarkvinnor. Många av dem har hittills fått arbeta svart, med allt vad det innebär av osäkerhet. Förra året kostade Rut-avdraget 283 miljoner kronor, mindre än en tiondel av kostnaden för Rot-avdraget.

I veckan lade regeringens finanspolitiska råd fram sin rapport om det ekonomiska läget. I rådet ingår till exempel den förre socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink.

En av rådets slutsatser är att skattreduktioner för enklare tjänster får en mer positiv effekt för samhällsekonomin. Dels leder de hushållsnära tjänsterna till att människor får jobb. Dels leder tjänsterna till att yrkesarbetande småbarnsföräldrar i till exempel bristyrken kan arbeta mer. Alltså säger rådet följande: ”.... argumenten för avdrag för Rut-arbeten, till exempel städning, tvätt och gräsklippning som de flesta ganska enkelt kan utföra själva, är betydligt starkare än för Rot-arbeten som ofta kräver specialistkompetens. Det är osäkert om Rot-avdraget verkligen bidrar till högre samhällsekonomisk effektivitet.”

Vänsterblockets argument är framför allt fördelningspolitiskt. Rika ska städa bort sin egen skit.

Men de tre rödgröna partierna säger väldigt lite om dem som gör jobbet. Vart ska de ta vägen, när det ena städföretaget efter det andra måste säga upp personal på grund av De rödgrönas politik?

”När det gäller Rut-avdragen gynnas förmodligen främst arbetskraft med lägre utbildning, inte minst invandrare”, skriver finanspolitiska rådet.

Invandrarkvinnor som jobbar svart. Är det den socialdemokratiska visionen?